Μεσαία τάξη vs Ν.Δ. - Από την υπόσχεση στην επίθεση (Του Π. Διαμαντόπουλου)

Διαβάζοντας κανείς σήμερα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για επαναφορά των τεκμηρίων στη φορολόγηση των Ελεύθερων Επαγγελματιών πραγματικά εκπλήσσεται!!!

Είναι αξιοσημείωτο το πώς αλλάζουν γρήγορα τα συμπεράσματα και οι πολιτικές δεσμεύσεις. Το 2021, ο ίδιος Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί την πλήρη κατάργηση αυτών λέγοντας ότι το 2023 θα προχωρήση στην πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων που ταλαιπωρούν επί 44 χρόνια 2 εκατομμύρια φορολογούμενους. Η αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών αλλά και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου που θα έχει η φορολογική αρχή στη διάθεση της θα επιτρέψουν την κατάργηση τους. των τεκμηρίων μέχρι το 2023, με την επισήμανση ότι οι τρέχουσες διαδικασίες δεν ήταν πλέον απαραίτητες.

Τελικά το 2023 ανακαλύπτουμε ότι η αύξηση πλαστικού χρήματος, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω τραπεζών, οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι που έχει πλέον στη διάθεση της η ΑΑΔΕ για on line ελέγχους δεν επαρκούν. Όλα αυτά που επενδύσαμε τα 3 τελευταία χρόνια στην ψηφιακή μεταρρύθμιση στο κομμάτι τις φοροδιαφυγής πήγαν όλα στο βρόντο. Οι μόνοι κερδισμένοι για άλλη μία φορά οι Τράπεζες που πήραν έναν πακτωλό χρημάτων για να μας φακελώσουν και τα κανάλια που διαφήμισαν το εγχείρημα έναντι μεγάλων αμοιβών. Τα νούμερα δεν βγαίνουν και γυρίζουμε στον παραδοσιακό τρόπο που γνωρίζουμε καλά εδώ και 50 χρόνια. Τεκμήρια, τεκμήρια, τεκμήρια.

Αυτή η ανατροπή στην πολιτική γραμμή φαίνεται ότι προκαλεί ανησυχία και απογοήτευση σε πολλούς πολίτες και επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν την ελπίδα ότι τελικά θα απαλλαγούν από αυτό το βάρος που κρατούσαν για δεκαετίες. Αντί να επικεντρώνονται στην πολυεθνικές εταιρίες και τους μεγάλους φοροφυγάδες, φαίνεται ότι οι μικρομεσαίοι φορολογούμενοι πρέπει να κουβαλήσουν ξανά το βάρος της οικονομικης πολιτικης της κυβερνησης της ΝΔ. Η πολιτική αυτη δημιούργησε 21 δις εμπορικό έλλειμα (την στιγμή που το δύσκολο 2015 το είχαμε ισοσκελίσει), χρέος 400 δις (έχοντας παραλάβει πλεόνασμα 30 δις) και μια κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε γαλάζιους προμηθευτές και αργομισθίες γαλάζιων παιδιών.

Το ζήτημα αυτό αξίζει περαιτέρω συζήτηση και ανάλυση, και προκαλεί τη σκέψη αν η αντιπολίτευση πρέπει να εξετάσει πιο προσεκτικά την κοινωνική πραγματικότητα και να αναζητήσει λύσεις που θα εξυπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε προσεκτικά τις επιπτώσεις των φορολογικών αποφάσεων στον καθένα από εμάς, καθώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν την οικονομία και την κοινωνία στο σύνολό της.

Συμπερασματικά η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το πλιάτσικο στη μεσαία τάξη με μεγαλύτερη ένταση και ζήλο από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση ως τώρα σε όλα τα επίπεδα. Ιδιωτικό χρεός μέσω των fund και δημιουργική λογιστική μέσω της ΑΑΔΕ. Το τέλος της 4ετιας θα βρεί την ελληνική κοινωνία ρημαγμένη και σε εξουθένωση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης