Εκβιασμός από χάκερς και πληρωμή λύτρων στην Ελλαδα

Η Vivartia μια από τις σοβαρότερες εταιρίες τροφίμων που ανήκει στον όμιλο MIG, δέχθηκε κυβερνοεπίθεση με συνέπεια να «χάσει» όλο το σύστημα πληροφορικής, να είναι αδύνατη ακόμα και η έκδοση τιμολογίων και ουσιαστικά να ανασταλεί η λειτουργία της. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα εργοστάσια της ΔΕΛΤΑ σταμάτησαν την τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα ΔΕΛΤΑ καθώς ήταν αδύνατη η έκδοση τιμολογίων και η παρακολούθηση των προμηθευτών ενώ σε καταστήματα μαζικής εστίασης Everest  δεν λειτουργούσαν ταμειακές μηχανές.

Στα κεντρικά γραφεία του ομίλου Vivartia στην Κάτω Κηφισιά, η απόγνωση των στελεχών μετατράπηκε σε πανικό όταν στις οθόνες των υπολογιστών εμφανίστηκε εκβιαστικό μήνυμα από τους θρασύτατους και αδίστακτους χάκερς που απαιτούσε την καταβολή 75.000 ευρώ σε ψηφιακό νόμισμα bitcoin.
Σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας ενημερώθηκε η διοίκηση της MIG και απευθύνθηκαν στην εταιρεία πληροφορικής

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα αρχεία της εταιρείας είχαν κρυπτογραφηθεί από τους χάκερς με συνέπεια να μην είναι προσβάσιμα. 
Οι χάκερς δεν είχαν διαγράψει τα αρχεία αλλά τα είχαν κρυπτογραφήσει ώστε να μην μπορούν να τα «ανοίγουν» οι ά

Η αποκάλυψή τους ήταν εφικτή μόνον με το κατάλληλο σύνθημα, το οποίο όμως οι χάκερς θα αποκάλυπταν αφού πληρωθούν. 
Η εταιρεία πληροφορικής απευθύνθηκε σε εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται με κυβερνοασφάλεια και συστήματα προστασίας που ερεύνησαν τους υπολογιστές αλλά δήλωσαν αδυναμία να απελευθερώσουν τα αρχεία της εταιρείας σε εύλογο χρονικό διάστημα. 

Στο μεταξύ το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ελλείψεις προϊόντων ΔΕΛΤΑ στα σούπερ μάρκετ αλλά και να κλείσουν καταστήματα everest, flocafe, pasteria, ακόμα και ορισμένα Goody’s, ήταν πιθανό.

Μπροστά στο αδιέξοδο, η εταιρεία αποφάσισε να… προσαρμοστεί, υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των εκβιαστών. 
Πληρώθηκαν οι 75.000 ευρώ σε άγνωστο λογαριασμό bitcoin. 
Αμέσως ανακτήθηκε το συνθηματικό που άνοιξε τις εφαρμογές και επανήλθε η κανονικότητα. 
Βέβαια η εσωτερική έρευνα, αποκάλυψε τον τρόπο που μπήκαν οι χάκερς στο σύστημα πληροφορικής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης