Η παραοικονομία διαμορφώνει την πραγματική ζωή των Ελλήνων

Μόνο το 17% των φορολογουμένων δηλώνει ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ, ενώ το 40% δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ. Μόνο το 15% των Ελλήνων δεν θα επωφεληθεί από το Market Pass που ανακοίνωσε παραμονές Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός. Είναι όντως αυτή η Ελλάδα, μια Ελλάδα της ανέχειας που περιγράφουν οι αριθμοί; Όχι. 

Τα νυχτερινά κέντρα ήταν γεμάτα (και συνεχίζουν), στους δρόμους τα ΙΧ δεν χωράνε, στα Mall  οι τζίροι θυμίζουν τις καλές παλιές μέρες. Οι αριθμοί δεν λένε λοιπόν την αλήθεια γιατί στην Ελλάδα η παραοικονομία έχει ξεφύγει και είναι αυτή που διαμορφώνει την πραγματική ζωή των Ελλήνων. 

Υπάρχουν επί χρόνια άνεργοι που δεν δέχονται να εργαστούν αν και ο ΟΑΕΔ τους βρίσκει εργασία. Μάλιστα Ο ΟΑΕΔ έχει αναγκαστεί να διαγράφει από τους πίνακες ανεργίας "ανέργους" που επί τρεις συνεχόμενες φορές δεν δέχονται να εργαστούν. Προφανώς ζουν με μαύρα εισοδήματα μικρά ή μεγάλα.

Τεράστιος είναι ο αριθμός των βολεμένων από τα πάσης φύσεως επιδόματα στα οποία προσθέτουν και περιστασιακά αδήλωτα εισοδήματα και είναι ελεύθεροι και ωραίοι. Παράλληλα συμμετέχουν σε επιμορφωτικά σεμινάρια όπου εισπράττουν και από εκεί.

Αδιανόητη σε έκταση είναι η φοροδιαφυγή σε συγκεκριμένους κλάδους όπου ενώ οι τζίροι τους είναι υπερβολικά υψηλοί, δηλώνονται ψίχουλα ή και τίποτα (μπας και πάρουν και αυτοί... επιδόματα). Συνεργεία αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κ.α. οδηγούν την κούρσα.

Με δεδομένο ότι έρχεται μια ακόμη γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συνδυαστεί με την ομαλοποίηση της αγοράς, καλό είναι η κυβέρνηση να προσπαθήσει να διορθώσει τουλάχιστον την ροπή των νέων κυρίως προς την τεμπελιά και την ραστώνη. Είναι ένας παραλογισμός να δίνεις επιδόματα την ώρα που υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας σε όλους σχεδόν τους κλάδους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης