Ελλάδα, η χώρα των καινούργιων ασθενοφόρων χωρίς προσωπικό

 

Ξαφνικά η Ελλάδα έζησε ένα σερί θανάτων πεζών από τροχαία μέσα στις πόλεις. Μέσα σε ένα μόνο μηνα 57 νεκροί από τροχαία (ίδιος αριθμός με τα Τέμπη αλλά ποιος εναντιώνεται σε αυτό;)

Με τους θανατους πεζών, συνειδητοποιήσαμε ότι οδηγοί και πεζοί δεν υπολογίζουν τους κανόνες ενω φυσικα δεν υπάρχει αστυνόμευση. 

Για παραδειγμα, στο κέντρο της Αθήνας κυκλοφορούν εκατοντάδες αστυνομικοί που όμως δεν ελέγχουν κανέναν. Είναι εκεί για να αντιμετωπίσουν τις γνωστές ομαδες δήθεν αναρχικών όταν εξορμούν για να τα σπάσουν. 

Τώρα ζούμε ένα δεύτερο σερί θανατων από την αδυναμία να σπεύσουν ασθενοφόρα σε επείγοντα περιστατικά. Άνθρωποι πεθαίνουν αβοήθητοι. Το πρόβλημα έγινε και θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και εδώ περισσεύει η υποκρισία: ευθύνονται όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν. Γιατί; 

Γιατί το πρόβλημα δεν  το έλυσε ποτέ κανείς αν και είναι πανελλαδικό. Και δεν είναι άλλο από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Η τελευταία προκήρυξη για μόνιμο προσωπικό διασωστών έγινε το 2014 με τις 196 μόλις μόνιμες προσλήψεις να γίνονται το 2016. Στο μεταξύ από τότε έως και σήμερα έχουν αποχωρήσει από τον οργανισμό λόγω συνταξιοδότησης, τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ενώ υπάρχουν ολοκαίνουργια ασθενοφόρα, συνήθως από δωρεές φορέων και χορηγών, δεν υπάρχουν οδηγοί και βοηθητικό προσωπικό. (Εδώ παρατηρήθηκε το εξής φαινομενο. Μέσα στην πανδημία έγινε διαγωνισμος για 1.200 προσλήψεις αλλά εμφανιστηκαν μόνο 700). 

Υπάρχουν βέβαια και ασθενοφόρα που ειναι επί μήνες στα συνεργεία αλλά το πρόβλημα είναι το προσωπικό. Η απελθούσα κυβέρνηση έχει έτοιμο διαγωνισμο για προσλήψεις και θα τον κάνει αμεσως όταν αναλάβει, όμως είμαστε πια μέσα στο καλοκαίρι με εκατομμύρια τουρίστες κυρίως στα νησιά που έχουν από ένα... ασθενοφόρο! Έχουμε αργήσει 10 χρόνια!  

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης