Μητσοτάκης για ομόφυλα: Πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων δεν ταιριάζουν στη Δημοκρατία μας

«Είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε με την επιχειρηματολογία του για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. «Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί με ευθύνη μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα αίροντας με τόλμη μια σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα. Για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς.

«Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι'αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της.

«Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2.

Το μήνυμα Μητσοτάκη σε Ιερώνυμο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται.
«Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.
 
«Πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας»
«Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Και κυρίως οι απόψεις και οι ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα. Είναι απόψεις και γνώμες και εμπειρίες που παρείχαν σε όλους μας χρήσιμες διευκρινήσεις και οδήγησαν σε πολλές συγκλίσεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μία από αυτές ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης. «Τότε θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες», σημείωσε.

«Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ , αποτελεί χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς», ανέφερε, ενώ για την τεκνοθεσία είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθουμένη αναπαραγωγή ενώ το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. «Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους τη παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως αυτό κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή.

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεικες, διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.

«Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Τι είπε για το κράτος δικαίου
«Ήταν τελικά η μεγάλη κεντροδεξιά ΝΔ που έκανε πράξη αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το κόμμα που περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας.

Αναγνωρίζεται και διεθνώς. Τι έχετε να πείτε για το γεγονός ότι το Economist κατέταξε την Ελλάδα στην 20η θέση παγκοσμίως στο δείκτη δημοκρατίας; Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο ευρωκοινοβούλιο όπου πάνε οι ευρωβουλευτές σας και ασχημονούν και το μόνο που κάνουν είναι να ψηφίζουν ψηφίσματα κατά της χρηματοδότησης της πατρίδας; Θα μας κουνάτε το δάκτυλο και για το κράτος δικαίου…», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

«Οι περισσότεροι Έλληνες παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι περήφανοι για την πατρίδα τους και χαρούμενοι που κινούμαστε σε ένα ρεύμα προόδου», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για δημαγωγία. «Θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι η δική μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002», επαναλαμβάνοντας ότι δεν αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

«Η πρωτοβουλία μας στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχει σε όλους και σε όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου μαζί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν. Διαφυλάσσει τα δικαιώματα των παιδιών. Τόσο απλά και τελικά τόσο ανθρώπινα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα ήταν πολύ εύκολο να αναλωθούμε σε μία ακόμα αντιπαράθεση. Τα θέματα δικαιωμάτων όμως είναι θέματα αρχής. Δεν πρέπει να τίθενται στην κομματική διελκυστίνδα. Το ίδιο αντιπαραγωγικό θα ήταν να καυτηριάσω την αντίπαλη άποψη. Θέλησα εξ αρχής ο συγκεκριμένος διάλογος να μη φορτιστεί πολιτικά», συνέχισε.

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή τη λογική εντάσσονται μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές. Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν πολύ παράδοξη την παράδοση. Ευτυχώς η κοινωνία μας απείχε από τέτοιες ακρότητες. Υπήρξε ωριμότητα στη δημόσια συζήτηση. Μεγάλη πλειοψηφία πολιτών καταδίκασε και καταδικάζει τη μισαλλοδοξία», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή τη μεταρρύθμιση χωρίς χρονοτριβή και ως μια κίνηση που ενισχύει τελικά την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας.

«Έχω δεχτεί αμέτρητα μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, τι πέρασαν και τι περνούν. Κρυμμένοι, καταπιεσμένοι, πολιορκημένοι. Ήταν τα παιδιά ενός κατώτεροι Θεού. Στη δεκαετία του '80 το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του AIDS για να γίνει διπλό και το περιθώριο της ζωής τους. Για όλους αυτούς η σημερινή ημέρα είναι ημέρα χαράς. Κλείνω επικαλούμενος και σε όσους ανησυχούν από το δικό μας χώρο για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας. Να μας θυμίσω τι έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη. Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες ίσους απέναντι στο νόμο και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Να προχωρά στις νέες συνθήκες. Μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η στάση μας αποκτά ένα βάρος ιστορικό και γι' αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε μήνυμα αλήθειας και κατανόησης στη θέση των μύθων και της παρανόησης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κόντρα Μητσοτάκη – Φάμελου: Δεν προχωρήσατε τη μεταρρύθμιση για τα ομόφυλα λόγω Πάνου Καμμένου
«Αποκρύψατε την αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε στη μεταρρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, έχει το όνομα “Πάνος Καμμένος”» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Σχεδόν δάκρυσα  με το ενδιαφέρον σας για την συνοχή της ΝΔ. Πρέπει να φρεσκάρω τη μνήμη σας σχετικά με τον τρόπο που εσάς διαχειριστήκατε τα θέματα που σήμερα συζητούμε», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «Όντως εσείς φέρατε το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά αποκρύψατε γιατί δεν φέρατε ισότητα στον πολιτικό γάμο. Θυμάστε γιατί; Πάνος Καμμένος. Ήσασταν σε ισορροπία τρόμου με τον λαϊκιστή εταίρο σας. Έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη να έχει το θάρρος και να την φέρει. Εγώ από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεσμεύομαι ως πρόεδρος της ΝΔ από την παράδοση της παράταξης να επιτρέπουμε στους βουλευτές μας να ψηφίζουν κατά συνείδηση σε τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτό κάναμε πάντα. Δεν περιμέναμε εσάς για να το κάνουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αγωνίστηκα για να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μου να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και θα σεβαστώ απόλυτα την τελική τους στάση. Είτε ψηφίζοντας είτε απέχοντας - για να δούμε και από εσάς αν θα απέχει κανείς και τελικά το ενδιαφέρον στραφεί σε εσάς και στον κ. Πολάκη και σε διαγραφές. Εμείς δεν απειλούμε με διαγραφές. Είπα ανοιχτά ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να περάσει μόνο με την ψήφο της ΝΔ. Έχετε όμως την δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και να δοκιμάσετε αν είναι αρραγής η ΝΔ».

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στη στάση του ΠΑΣΟΚ, είπε «Για να δούμε επίσης πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μου έχει κάνει εντύπωση η εκκωφαντική σιωπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από εμάς είχαμε το θάρρος και μιλήσαμε δημόσια ενώ άλλοι κρύφτηκαν μην τυχόν και δυσαρεστήσουν το κοινό τους».

«Φαίνεται ότι το νομοσχέδιο το βράδυ θα είναι νόμος του κράτους. Στους συμπολίτες που μας ακούν τους αρμόζει κάτι καλύτερο από την αντιπαράθεση μας. Η ιστορία θα γράψει και θα καταγράψει αυτούς που ψήφισμα απείχαν και καταψήφισαν. Έχει ενδιαφέρον η μελέτη άλλων χωρών που προχώρησαν σε αυτή την μεταρρύθμιση πριν από εμάς και αναφέρομαι σε βουλευτές συντηρητικών ή χριστιανοδημοκρατών που καταψήφισαν ερωτήθηκαν μετά από χρόνια και είπαν ότι μετάνιωσαν για την αρνητική τους ψήφο. Δεν θέλω να επηρεάσω κανέναν με αυτό που λέω», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τι έχετε να πείτε για την κατάταξη του Economist;»
Μεγάλη αναφορά στο κράτος δικαίου, με αφορμή και τη θέση στην οποία κατέταξε ο Economist την Ελλάδα στο δείκτη δημοκρατίας, έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο κατά την πρωτολογία όσο και στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών.

«Ήταν τελικά η μεγάλη κεντροδεξιά ΝΔ που έκανε πράξη αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το κόμμα που περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας. Αναγνωρίζεται και διεθνώς. Τι έχετε να πείτε για το γεγονός ότι το Economist κατέταξε την Ελλάδα στην 20η θέση παγκοσμίως στο δείκτη δημοκρατίας; Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο ευρωκοινοβούλιο όπου πάνε οι ευρωβουλευτές σας και ασχημονούν και το μόνο που κάνουν είναι να ψηφίζουν ψηφίσματα κατά της χρηματοδότησης της πατρίδας; Θα μας κουνάτε το δάκτυλο και για το κράτος δικαίου…», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. «Οι περισσότεροι Έλληνες παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι περήφανοι για την πατρίδα τους και χαρούμενοι που κινούμαστε σε ένα ρεύμα προόδου», πρόσθεσε κατά την πρωτολογία του.

«Δεν θέλω τώρα να χαλάσω το κλίμα συζήτησης, κάνοντας εκτενείς αναφορές στο κράτος δικαίου» τόνισε, στη διάρκεια της δευτερολογίας του, μετά την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου για να προσθέσει: «Θα πω μόνο το εξής: ο τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου σε μια χώρα δεν είναι το ευρωκοινοβούλιο ή ο Ecomomist. Είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει ότι έχουμε προοδεύσει σημαντικά. Μας κάνει υποδείξεις που διορθώνουμε και προβλέπουμε πως στην επόμενη έκθεση θα προοδεύσουμε κι άλλο».

«Η ιστορία όμως θα γράψει και θα θυμηθεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ ενός κειμένου, το οποίο καλεί την ΕΕ να κόψει κονδύλια από την Ελλάδα. Εσείς το ζητήσατε, εσείς το προτείνατε, εσείς το ψηφίσατε. Δεν είναι νέα αυτή η προσπάθεια να παρουσιάσετε την Ελλάδα τελείως διαφορετική. Αυτή ήταν η στρατηγική σας και πριν τις εθνικές εκλογές. Επιμένετε στην ίδια στρατηγική. Αρχίζω να θυμάμαι την δική σας εποχή και αναρωτιέμαι: όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές, των οποίων πρωτοστατεί η συμπαθής Ολλανδή, που όχι μόνο κόμμα δεν έχει να πολιτευτεί, αλλά ούτε και χώρα, καθώς πήγε στο Βέλγιο να πολιτευτεί. Να τους ρωτήσω, πού ήταν όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν έκλειναν δημοσιογράφους στη φυλακή; Όταν στήνατε την σκευωρία Novartis; Όταν στήνατε το τηλεοπτικό πεδίο; Δεν τα είχαν πάρει χαμπάρι όλα αυτά; Κάνατε αναφορά στον κ. Μπακογιάννη και τι μπορεί να συμβεί. Τέως δικός σας ευρωβουλευτής είπε δημόσια ότι ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει γιατί νόμιζε ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε 2 γύρους. Σοβαρευτείτε και ελάτε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση...» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί το βράδυ σε ονομαστική ψηφοφορία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης