Ο Μητσοτάκης παρουσίασε τα μέτρα στους αγρότες: Φθηνότερο ρεύμα για 2+8 χρόνια και προκαταβολή του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου(ΝΕΟ)

Νεότερη Ενημέρωση

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα της συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου είναι θετικό, ακόμη και με τους πλέον «σκληρούς» εκπροσώπους των μπλόκων των αγροτών.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία για φθηνότερο ρεύμα είναι μια πρωτοβουλία ουσίας και ευθύνης, που εξασφαλίζει πολύ χαμηλές τιμές στο αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους. Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά. Επιτρέποντας έτσι σε όλους τους αγρότες να κάνουν τον προγραμματισμό τους σε βάθος δεκαετίας.

Η τολμηρή αυτή κίνηση της κυβέρνησης, που έρχεται σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος, θα χρηματοδοτηθεί πρωτίστως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Αρχική Ενημέρωση

Η...ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση ως προς τις αγροτικές κινητοποιήσεις φτάνει σήμερα το μεσημέρι, καθώς το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους 15 εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου είναι το ανώτατο σκηνικό διαλόγου, από τη στιγμή που οι παραγωγοί βγήκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους. Η εμπλοκή του κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική της βούλησης της κυβέρνησης για να βρεθεί μια λύση, τόσο με άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα, όσο και με συζήτηση για τα μεσο-μακροπρόθεσμα που αφορούν τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Βελιγράδι χθες έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου προπαρασκευαστική σύσκεψη ενόψει της σημερινής συνάντησης. Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσέθεσε στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη στη 13:00, αμέσως μετά τους εκπροσώπους των μπλόκων, και ένα ραντεβού με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εκπροσωπεί περίπου του 70% των αγροτών της χώρας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τους πιο θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και όχι για ad hoc εκπροσώπους, όπως στην περίπτωση αυτών των αγροτών που προέρχονται από τα μπλόκα. Σημειωτέον, ότι το Σάββατο έγινε και ειδική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το θέμα του ρεύματος, παρόντος του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση για τις εκπτώσεις στο αγροτικό ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να...συναντήσει τους αγρότες στη μέση των αιτημάτων τους. Η πιο εμπροσθοβαρής επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο της χρονιάς, σε ποσοστό 30-40%, έχει πρακτικά προεξοφληθεί, ενώ θα υπάρξουν και μέτρα στήριξης για το ρεύμα. Σε αυτό το σημείο, καίριος είναι ο ρόλος της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις στους αγρότες στην περιοχή του 15%, ου μην και παραπάνω. Αυτή η γενναιότερη έκπτωση δεν θα αφορά μόνο τους αγρότες της Θεσσαλίας και μένει να φανεί αν θα εκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες του έτους, πέρα από τους «παραγωγικούς», δηλαδή από Μάιο ως Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση δεν θα μείνει σε αυτά τα άμεσης εφαρμογής μέτρα, καθώς μελετάται μια πιο συνολική παρέμβαση που θα αφορά στον ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, υπό την έννοια ότι ο φετινός είναι ο τρίτος χρόνος που ο φόρος επιστρέφεται. Συνεπώς, μια πιο μόνιμη παρέμβαση θα είναι ανακούφιση για τους παραγωγούς. Από εκεί και πέρα, προφανώς θα γίνει συζήτηση για τα πιο «μεγάλα» θέματα, όπως η εφαρμογή και οι τροποποιήσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τα μέτρα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Οι αποφάσεις των αγροτών

Εκπρόσωποι των αγροτών που θα βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι θα ακούσουν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου εν γένει και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στα μπλόκα για διαβούλευση με τους συναδέλφους τους. Πάντως, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι ήδη στενά για την κυβέρνηση, συνεπώς το «πακέτο» που θα παρουσιαστεί στο σημερινό ραντεβού είναι «τελικό».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού των μπλόκων, στο Μαξίμου σήμερα θα βρεθούν οι εξής: Σωκράτης Αλειφτήρας (Λάρισα), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Σέρρες), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (Λιβαδειά), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (Λάρισα), Γιάννης Παναγής (Σέρρες), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής) και Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Από κυβερνητικής μεριάς και ειδικά από το Μαξίμου θα είναι παρόντες ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης που έχει την ευθύνη της πρώτης αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης