Σκηνικό αρένας προδιαγράφει η νέα σύνθεση της Βουλής με την Νέα Δημοκρατία να κυριαρχεί στον κεντροδεξιό χώρο αλλά τα κόμματα αριστερά και δεξιότερά της να ακονίζουν μαχαίρια για σκληρή μάχη που θα αναδείξει την κυρίαρχη αντιπολιτευτική δύναμη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί, μεν, τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως η κατάρρευση της κοινοβουλευτική του ισχύος ανοίγει την όρεξη σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ακολούθως στην Πλεύση Ελευθερίας προκειμένου να διεκδικήσουν στο πεδίο της μάχης το «Άγιο Δισκοπότηρο» της πραγματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει το ισχυρότερο κοινοβουλευτικό όπλο που παραδοσιακά έχει η αντιπολίτευση καθώς με τους 48 βουλευτές δεν μπορεί καν να καταθέσει πρόταση μομφής.
Προκειμένου, δε, να ενεργοποιηθεί μια σειρά άλλων κοινοβουλευτικών εργαλείων ελέγχου της κυβέρνησης απαιτείται η σύμπραξη όλων των κομμάτων της κεντροαριστερής και Αριστερής πτέρυγας καθιστώντας απαραίτητους συνομιλητές – αν όχι ισότιμους «παίκτες» - τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Δημήτρη Κουτσούμπα και την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Υπο αυτά τα δεδομένα τα τέσσερα κόμματα αναμένεται να επιδοθούν σε έναν σκληρό ανταγωνισμό για το ποιο θα ασκήσει την πιο δομική κριτική στην κυβέρνηση αλλά και για το ποιος αρχηγός εκφράζει αυθεντικότερα τις αγωνίες των ευάλωτων, εργαζόμενων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται να εκπεμφθεί και από τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης. Οι Κυριάκος Βελόπουλος, Βασίλης Στίγκας και Δημήτρης Νατσιός θεωρούν την συγκυρία ευνοϊκή για το λεγόμενο εθνικοπατριωτικό μέτωπο και θα επιδοθούν σε σφοδρό μπρα ντε φερ για την απόκτηση των σκήπτρων του ιδεολογικού ηγέτη του χώρου. Το κλίμα προαναγγέλλει ότι οι τρείς επικεφαλείς θα επιδοθούν σε ανεξέλεγκτη πλειοδοσία ακραίων θέσεων για το μεταναστευτικό, την ασφάλεια την διαφορετικότητα κ.α.]
Η οκτακομματική σύνθεση της νέας Βουλής και οι ισχυρές προοπτικές χάβρας φαίνεται ότι λειτούργησαν καταλυτικά για την ανανέωση της θητείας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου. Συγκριτικά με όσα είχαν συμβεί στην Ολομέλεια την τελευταία δεκαετία, η περίοδος 2019-23 κρίνεται ομαλή, παραγωγική και αρκετά συναινετική γεγονός που πιστώνεται στον κ. Τασούλα.
Από εκεί και πέρα φαίνεται ότι θα υπάρξουν σημειακές αλλαγές στις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων του κοινοβουλίου που δικαιούται το πρώτο κόμμα με τους Νικήτα Κακλαμάνη και Θανάση Μπούρα πιθανότατα να διατηρούν το αξίωμα και τον Χαράλαμπο Αθανασίου να αποχωρεί. Τα υπόλοιπα κόμματα δικαιούνται από μια θέση αντιπροέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή της μιας ημέρας είχε προτείνει την Μερόπη Τζούφη, το ΠΑΣΟΚ τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη και η Ελληνική Λύση τον Κωνσταντίνο Χήτα. Αντιπρόεδρο θα προτείνουν Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες.