«Γιατί να μην τελειώνω με την ΟΜΙΚΡΟΝ; Είναι ήπια και μπορεί να ενισχύσει την ανοσία». Είναι μία φράση η οποία ακούγεται τον τελευταίο καιρό, ιδίως μετά την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων ανά τον κόσμο, που προκαλεί σε ορισμένους καθημερινό άγχος.
Όπως επιβεβαιώνει στο CNN ο Δρ. Paul Offit, διευθυντής του κέντρου εμβολιαστικής εκπαίδευσης σε νοσοκομείο παίδων της Φιλαδέλφια, πράγματι πολλοί σκέφτονται το ίδιο πράγμα: να κολλήσουν επίτηδες. «Και έρχεται από όλους τους ανθρώπους, διπλά, τριπλά εμβολιασμένους και αντιεμβολιαστές», συμφωνεί και ο Δρ. Robert Murphy, υψηλόβαθμο στέλεχος στο τμήμα ιατρικής του Northwestern.
Οι δύο ακαδημαϊκοί εξηγούν λοιπόν γιατί είναι εντελώς παράλογη η σκέψη που μοιράζονται πολλά άτομα που ξέφυγαν από το τελευταίο ή και τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας:
1. Δεν είναι ένα «κακό κρύωμα»
Πυρετός, πόνοι στο σώμα, πρησμένοι λεμφαδένες, κακός πονόλαιμος και έντονο μπούκωμα καταγράφονται στο μέσο ασθενή με την Όμικρον, ενώ πολλοί νιώθουν έντονη και ενοχλητική αδυναμία για αρκετές ημέρες μετά.
Οι δύο ακαδημαϊκοί υπενθυμίζουν ότι ναι η Όμικρον είναι πράγματι ηπιότερη από τη Δέλτα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι γενικά ήπια.
Πρόσφατη έρευνα από τα αμερικανικά CDC κατέδειξε ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης για εμβολιασμένους άνω των 65 ετών, για ανοσοκατασταλμένους ή όσους πάσχουν από τα ακόλουθα: διαβήτη ή χρόνιες ασθένειες των νεφρών, καρδιάς, αναπνευστικού, νευρικού συστήματος ή ήπατος. Και βέβαια για όσους δεν πληρούν τα ίδια κριτήρια, είναι αβέβαιο το πώς θα τους «χτυπήσει» η Όμικρον.
2. Long covid
Η απώλεια της όσφρησης και κατά συνέπεια γεύσης γίνεται συνεχώς συχνότερο σύμπτωμα σε όσους έχουν ήπια συμπτώματα. Περίπου το 80% των ανθρώπων ανακτούν την αίσθηση σε περίπου έναν μήνα μετά την αρρώστια, ωστόσο άλλοι έχουν το ίδιο σύμπτωμα επί τουλάχιστον έξι μήνες. Κάποιοι δηλώνουν ότι η γεύση τους επιστρέφει, αλλά αλλοιωμένη.
Αλλά δεν είναι μόνο η απώλεια των δύο αισθήσεων που ακολουθεί πολλούς ασθενείς: μετά από καιρό οι νοσήσαντες παρουσιάζουν δυσκολία στην αναπνοή, σοβαρή ζαλάδα, πυρετό, δυσκολία στη συγκέντρωση, διάρροια, αίσθηση παλμών, πόνοι στην κοιλιά και τους μύες, δυσκολίες στον ύπνο και αλλαγή διάθεσης.
3. Κίνδυνος για τα παιδιά
Δεδομένου ότι ένα μικρό μόνο ποσοστό παιδιών έχει εμβολιαστεί πλήρως, υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσετε τον ιό σε περισσότερες οικογένειες μέσω των παιδιών. Μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις παιδιών που νοσούν είναι ήπιες, ωστόσο ορισμένα καταλήγουν σε νοσοκομεία, σε αριθμούς ρεκόρ από την επέλαση της πανδημίας.
4. Πίεση στο σύστημα υγείας
Κολλώντας επίτηδες Covid γίνεστε μέρος του προβλήματος, σε μία περίοδο όπου το σύστημα υγείας παγκοσμίως έχει εξουθενωθεί, ενώ τα κρούσματα και στο νοσοκομειακό προσωπικό αυξάνονται με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες ελλείψεις. Παράλληλα, οι ΜΕΘ πλησιάζουν εκ νέου στα όριά τους.
Μιλώντας για το σύστημα υγείας ο Δρ. Ashish Jha του τμήματος δημόσιας υγείας στο Brown δήλωσε στο CNN ότι το σύστημα υγείας δεν έχει σχεδιαστεί για να φροντίζει αποκλειστικά ασθενείς με Covid. «Είναι σχεδιασμένο να φροντίζει παιδιά με σκωληκοειδίτιδα, άτομα με εμφράγματα και αυτοκινητιστικά».
5. Μην παίζετε με τη φύση
Πότε ήταν καλή ιδέα να κολλήσετε επίτηδες μία αρρώστια; Μία άκρως διαδεδομένη τακτική παλιότερα στις ΗΠΑ ήταν τα «πάρτυ ανεμοβλογιάς», όταν οι γονείς εξέθεταν τα παιδιά τους στον ιό, διότι οι περιπτώσεις ανεμοβλογιάς σε μεγαλύτερους είναι πιο σοβαρές.
«Μην παίζετε με τη μητέρα φύση» τόνισε ο Offit, συμπληρώνοντας ότι ανέκαθεν προσπαθούσε να μας σκοτώσει.