Η μετάλλαξη “Ομικρον”, θα μπορεί να μολύνει περισσότερο τα άτομα με ανοσία, πλην αυτών που έχουν κάνει αναμνηστική δόση, λένε επιστήμονες. Ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να είναι η η καμπή της πανδημίας, δηλαδή η εξασθένηση της.
«Οσο συνεχίζεται η διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα τόσο αυτός θα συνεχίζει να εξελίσσεται μέσω νέων μεταλλάξεων για να προσαρμόζεται καλύτερα», επισήμανε από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός και διευθυντής του Κέντρου Βασικής Ερευνας του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «αυτό φαίνεται ότι μάλλον συνέβη με την “Ομικρον”, η οποία κατά την άποψη πολλών λοιμωξιολόγων και εξελικτικών βιολόγων ίσως θα είναι το σημείο καμπής της πανδημίας».
Μια κρίσιμη παράμετρος παραμένει ο εμβολιασμός. Τον Δεκέμβριο 2020 αποφασισμένο να εμβολιαστεί δήλωνε το 37,4% των πολιτών, ποσοστό που αυξήθηκε και πλέον τον περασμένο Οκτώβριο το 78,8% είτε είχε ήδη κάνει το εμβόλιο είτε σκόπευε να εμβολιαστεί.
Ωστόσο, σχεδόν αμετάβλητο παραμένει το ποσοστό όσων λένε ότι δεν θα εμβολιαστούν (9,9% τον Δεκέμβριο 2020 και 8,5% τον Οκτώβριο 2021). Κύριος λόγος άρνησης είναι οι επιφυλάξεις για την ασφάλεια του εμβολίου τις οποίες εκφράζουν πιο έντονα οι γυναίκες.
Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα, ο εμβολιασμός έχει αποτρέψει περίπου 15.100 θανάτους και 10.000 διασωληνώσεις ασθενών στη χώρα μας.