Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών και ανακαλύπτονται συνεχώς νέες επιπτώσεις του.
Τα παιδιά από την βρεφική κιόλας ηλικία εκτίθενται σε οθόνες κάθε είδους και όσο μεγαλώνουν έρχονται σε επαφή με ολοένα και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές.
Είναι δεδομένο ότι ένα παιδί σε μια αναπτυγμένη χώρα θα έρθει καθημερινά σε επαφή με κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.
Έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες έρευνες που αναζητούν τις επιπτώσεις που έχει η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικους και έχουν αναδειχθεί διαφόρων ειδών σοβαρά προβλήματα στην πνευματική, οργανική αλλά και ψυχική υγεία των χρηστών αυτών των συσκευών.
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin στη Βρετανία πραγματοποίησε μια μεγάλη μετανάλυση μελετώντας περισσότερες από τρεις χιλιάδες έρευνες που έχουν γίνει για την σχέση της μυωπίας με την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών σε ανθρώπους από βρέφη μόλις τριών μηνών ως ενηλίκους 33 ετών.
Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Lancet Digital Health» οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας σε παιδιά που βρίσκονται πολλές ώρες απέναντι από οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών ανέρχονται στο άκρως ανησυχητικό ποσοστό του 80%.
Η χρήση κινητών τηλεφώνων από μόνη της δημιουργεί ποσοστό κινδύνου εμφάνισης μυωπίας σε παιδιά της τάξης του 30%. Αν ένα παιδί χρησιμοποιεί εκτός από το κινητό τηλέφωνο και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές το ποσοστό εκτοξεύεται στο 80%.
Το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκδώσει μια οδηγία σύμφωνα με την οποία τα παιδιά ηλικίας δύο ετών και κάτω δεν πρέπει να έρχονται σε καμία επαφή με οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών.
Ο ΠΟΥ για τα παιδιά 2-5 ετών αναφέρει ότι ο συνολικός ημερήσιος χρόνος έκθεσης σε οθόνες δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μία ώρα.
Την ίδια χρονιά μεγάλη μελέτη που έγινε στη Βρετανία στην οποία πήραν μέρος δύο χιλιάδες οικογένειες έδειξε ότι τα παιδιά είναι μπροστά σε μια οθόνη κατά μέσο όρο τρεις ώρες ημερησίως.
Το πρόβλημα εντάθηκε εξαιτίας της πανδημίας αφού τα μέτρα περιορισμού και οι καραντίνες υποχρέωσαν τα παιδιά να βρίσκονται ατελείωτες ώρες μπροστά από οθόνες τόσο για το σχολείο όσο και την ψυχαγωγία τους.
«Η μελέτη μας είναι η πιο μεγάλη και εμπεριστατωμένη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για την πιθανή σχέση της μυωπίας με τον χρόνο παρακολούθησης οθονών σε νεαρής ηλικίας άτομα.
Η μελέτη μάλιστα έρχεται σε μια χρονική περίοδο που λόγω της πανδημίας τα παιδιά βρίσκονται πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη.
Είναι σαφές ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις των οθονών στην όραση γιατί γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι υποτιμούν τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει η πολύωρη έκθεση σε οθόνες»
αναφέρει ο Ρούπερτ Μπουρν, καθηγητής οφθαλμολογίας που ήταν επικεφαλής της μελέτης.