Μόνο τα εμβόλια δεν μπορούν να ανακόψουν την "Δέλτα"

"Φτάνουν τα εμβόλια από μόνα τους για να μετριάσουμε και να ελέγξουμε την πανδημία;". Η απάντηση είναι “όχι”», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Μίρσια Σοφόνεα. 

Η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται πως είναι περίπου 60% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Άλφα του ιού, και μέχρι δύο φορές πιο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος του ιού που εμφανίστηκε στα τέλη του 2019. 

Στην περίπτωση της αρχικής μορφής του ιού, της οποίας ο ρυθμός αναπαραγωγής ήταν μεταξύ μηδέν και τρία – που σημαίνει ότι κάθε μολυσμένο άτομο μολύνει έως και τρεις ακόμη ανθρώπους – η ανοσία της αγέλης θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί με την ανοσοποίηση περίπου του 66% του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Αλλά αν ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι οκτώ, όπως στην περίπτωση της Δέλτα, αυτό μας πηγαίνει πιο κοντά στο 90%. Ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος. Και αυτό γιατί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA των Pfizer και Moderna στο να αποτρέπουν τη μόλυνση από τον ιό, έχει πέσει από 91% σε 66% από τότε που επικράτησε η Δέλτα.

Ακόμη, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια σε μόλυνση από τη Δέλτα, φθίνει με τον καιρό – και είναι ένας από τους λόγους που πολλές χώρες ετοιμάζονται πλέον για τη χορήγηση τρίτης ή «ενισχυτικής» δόσης το φθινόπωρο. 

Τέλος είναι απολύτως σαφές ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να μολύνει ΚΑΙ εμβολιασμένους και αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα προσβληθούν κάποια στιγμή από τον ιό.

Ο εμβολιασμός μοιάζει με μονόδρομο όμως. Για παράδειγμα η Δανία σχεδιάζει να άρει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς για την πανδημία έως τις 10 Σεπτεμβρίου, καθώς το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο ιός «δεν αποτελεί πλέον κρίσιμη απειλή για την κοινωνία» ακριβώς λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού.

Η Δανία βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμών, σύμφωνα με το Our World in Data, με το 71% του πληθυσμού να έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Η Μάλτα βρίσκεται στο 80% και η Πορτογαλία στο 73%.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης