Η εμμονική καθαριότητα δεν μας προφυλάσσει από τον κορωνοϊό

Με την πανδημία το παλεύουμε, πλένοντας, καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας επιφάνειες, αντικείμενα και τα χέρια μας, ελπίζοντας ότι έτσι προστατευόμαστε από τον κορωνοϊό. Τελικά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η COVID-19 είναι μία αερογενής λοίμωξη που μεταδίδεται, όχι μόνο με τα σταγονίδια του βήχα ή της ομιλίας, αλλά ακόμα και με την απλή εκπνοή. Ο κορωνοϊός διατηρείται στον αέρα επί αρκετά λεπτά αφότου ο μολυσμένος φορέας εγκαταλείψει τον χώρο και ταξιδεύει σε αρκετή απόσταση. Προσέξτε τώρα: 

- Η πιθανότητα μετάδοσης της COVID-19 από μολυσμένη επιφάνεια είναι σπάνια, περίπου μία στις 10 χιλιάδες. Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να απολυμαίνουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. 

- Τα αντισηπτικά και τα αντιμικροβιακά σαπούνια, που συνιστούν διάφοροι, δεν είναι αβλαβή. Συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ρύπανση και μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία μας.

- Αυτό που αναμφίβολα πρέπει να προσέξουμε είναι να υπάρχει καλός εξαερισμός των χώρων. Πρέπει ο κάθε ένας να επενδύει σε συστήματα απολύμανσης του αέρα. Σε ένα εστιατόριο, ο κόσμος αντί να ασχολείται με το πόσα μπουκάλια αντισηπτικού υπάρχουν στο τραπέζι, θα έπρεπε να απασχοληθεί με την ποιότητα του εξαερισμού.

Γιατί, όμως, επιμένουμε σε αυτή την τελετουργία της απολύμανσης, αφού πλέον γνωρίζουμε ότι δεν μας προστατεύει από τον αερογενή κορωνοϊό, αλλά αντιθέτως και υψηλό κόστος έχει και σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί προβλήματα υγείας; Γιατί είναι ένας τρόπος να ανακουφίσουμε τη μεγάλη αγωνία που νιώθουμε. "Η εμμονική υγιεινή σε κάνει να νιώθεις πιο ασφαλής, παρότι αυτό δεν συμβαίνει. Είναι απολύτως παράλογο, αλλά σε καθησυχάζει", εξηγούν οι επιστήμονες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης