Ερευνητές του HIG-CELL (Human Genome and Stem Cell Research Center) στο Ινστιτούτο Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία ανέπτυξαν μια τεχνική ανακατασκευής και παραγωγής συκωτιών στο εργαστήριο, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραγωγή τεχνητών οργάνων για μεταμοσχεύσεις.
Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με συκώτια αρουραίων, και στο επόμενο στάδιό της οι ερευνητές θα προσαρμόσουν την τεχνική ώστε να είναι δυνατή η παραγωγή ανθρώπινου ήπατος, προκειμένου στο μέλλον να μπορεί να γίνεται παραγωγή για μεταμοσχεύσεις.
Η σχετική έρευνα παρουσιάζεται σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Material Science and Engineering: C. «Το σχέδιο είναι η παραγωγή ανθρώπινων συκωτιών στο εργαστήριο...αυτό θα βοηθά να αποφεύγεται η μακρά αναμονή για συμβατό δωρητή και να μειώνεται ο κίνδυνος απόρριψης του μεταμοσχευθέντος οργάνου» δήλωσε ο Λουΐζ Κάρλος ντε Κερ-Τζούνιορ, πρώτος συντάκτης της έρευνας, στο Agencia FAPESP.
Η μεθοδολογία αυτή βασίζεται στην αποκυτταροποίηση και την επανακυτταροποίηση, τεχνικές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια για την παραγωγή οργάνων για μεταμόσχευση.
Ένα όργανο από νεκρό δωρητή, σε αυτή την περίπτωση ένα συκώτι, υφίσταται επεξεργασία με διάφορα διαλύματα, που περιέχουν απολυμαντικά ή ένζυμα για την απομάκρυνση όλων των κυττάρων από τον ιστό, αφήνοντας μόνο το εξωκυτταρικό «ικρίωμα» με το αρχικό σχήμα και δομή του οργάνου.
Αυτό στη συνέχεια «σπέρνεται» με κύτταρα από τον ασθενή. Η τεχνική αυτή έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγονται η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και ο κίνδυνος απόρριψης μακροπρόθεσμα.
«Είναι συγκρίσιμο με τη μεταμόσχευση ενός “ανακατασκευασμένου” ήπατος. Δεν θα απορριφθεί επειδή χρησιμοποιεί τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, και δεν υπάρχει ανάγκη για χορήγηση ανοσοκοκατασταλτικών» είπε η Μαγιάνα Ζατζ, ερευνήτρια του HUG-CELL και άλλη μία εκ των συντελεστών της έρευνας.
Η τεχνική αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή οργάνων που θεωρείται πως βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και δεν είναι μεταμοσχεύσιμα, αυξάνοντας έτσι τα αποθέματα οργάνων για ασθενείς που βρίσκονται στη λίστα αναμονής, σύμφωνα με τον Κερ- Τζούνιορ.
«Πολλά όργανα που είναι διαθέσιμα για μεταμόσχευση δεν μπορούν στην πραγματικότητα να χρησιμοποιηθούν επειδή ο δωρητής έχει σκοτωθεί σε τροχαίο.
Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επισκευή τους, ανάλογα με την κατάστασή τους» είπε σχετικά.
Γενικότερα, θεωρείται πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για πνεύμονες, καρδιές και δέρμα.