Έρευνα για να διαπιστωθεί εάν λειτουργεί η χορήγηση διαφορετικών εμβολίων κατά του Covid-19, για την πρώτη και τη δεύτερη δόση, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Η έρευνα δηλαδή στην ουσία αφορά τον συνδυασμό των δύο δόσεων διαφορετικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού, της AstraZeneca και της Pfizer, σε έναν ασθενή.
Το σκεπτικό της έρευνας είναι να παρέχεται περισσότερη ευελιξία στη διάθεση των εμβολίων και να αντιμετωπιστούν τυχόν πιθανές διαταραχών στις προμήθειες.
«Αν αποδείξουμε ότι τα εμβόλια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά, θα αυξηθεί σημαντική η ευελιξία στη διανομή τους», υπογράμμισε ο καθηγητής Μάθιου Σναπ, ερευνητής της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν- Ταμ υπογράμμισε τη σημασία «να διαθέτουμε δεδομένα τα οποία μπορεί να στηρίξουν ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα εμβολιασμού», κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάζονται στις προμήθειες.
Επιπλέον, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό η νέα προσέγγιση να μπορούσε ακόμη και να παρέχει καλύτερη προστασία από τον ιό συγκριτικά με την χορήγηση και των δύο δόσεων από το ίδιο εμβόλιο.
«Είναι επίσης πιθανό συνδυάζοντας τα εμβόλια, η ανοσολογική αντίδραση να είναι καλύτερη, με υψηλότερα ποσοστό αντισωμάτων που διαρκούν και πιο πολύ», πρόσθεσε ο κ. Βαν.
Στην έρευνα, που παρουσιάζεται ως η πρώτη αυτού του είδους παγκοσμίως, θα συμμετάσχουν 820 εθελοντές άνω των 50 ετών, και θα εξετάσει τον συνδυασμό των δύο εμβολίων κατά της covid-19 που χορηγούνται ήδη στη Βρετανία.
Παράλληλα θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα της προστασίας που παρέχεται από το εμβόλιο αν αλλάξει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
Αρχικά οι φαρμακοβιομηχανίες συνιστούσαν το διάστημα που μεσολαβεί να είναι 4 εβδομάδες, ενώ οι βρετανικές αρχές προτιμούν να φτάνει τις 12 εβδομάδες.
Στην έρευνα αναμένεται να προστεθούν και άλλα εμβόλια, μόλις αυτά εγκριθούν στη Βρετανία, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου τον Ιούλιο