Ένα νέο, φορητό όπλο λέιζερ -ένα «λέιζερ Καλάσνικοφ»- το οποίο μπορεί να πλήξει και να βάλει φωτιά σε στόχους σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, υποστηρίζουν πως ανέπτυξαν Κινέζοι ερευνητές.
Όπως αναφέρει η South China Morning Post, το τυφέκιο εφόδου ZKZM-500 έχει καταχωρηθεί ως μη θανατηφόρο, ωστόσο παράγει μια ακτίνα ενέργειας η οποία είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι, αλλά μπορεί να περάσει μέσα από παράθυρα και να κάψει ανθρώπινο δέρμα και ιστό.
«Ο πόνος θα είναι πέρα από κάθε αντοχή» είπε στην κινεζική εφημερίδα ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάπτυξή του, στο Ινστιτούτου Οπτικών και Μηχανικής Ακριβείας Ξιάν, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στο Σάανξι. «Καίει ρούχα μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου...αν το ύφασμα είναι εύφλεκτο, ο άνθρωπος θα πάρει φωτιά» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τη South China Morning Post, το όπλο, διαμετρήματος 15 χιλιοστών, ζυγίζει τρία κιλά και έχει εμβέλεια 800 μέτρων, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί σε οχήματα, σκάφη και αεροπλάνα. Είναι ήδη έτοιμο για μαζική παραγωγή και τα πρώτα κομμάτια είναι πιθανόν να δοθούν σε αντιτρομοκρατικές μονάδες, καθώς σε περιστατικά πχ με ομήρους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν τρομοκράτες/ απαγωγείς μέσα από τζάμια, ενώ άλλες μονάδες κινούνται προς διάσωση.
Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων, καθώς η ακτίνα είναι αρκετά ισχυρή για να τρυπήσει μια δεξαμενή καυσίμου και να πυροδοτήσει το περιεχόμενό της. Παράλληλα, το λέιζερ έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να λειτουργεί σε αόρατη συχνότητα και να μην παράγει ήχο. «Κανείς δεν θα ξέρει από πού ήρθε η επίθεση. Θα μοιάζει σαν ατύχημα» είπε άλλος ερευνητής.
Το συγκεκριμένο όπλο λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου και μπορεί να ρίξει 1.000 βολές, η καθεμία διάρκειας όχι άνω των δύο δευτερολέπτων.
Το πρωτότυπο αναπτύχθηκε από τη ZKZM Laser, εταιρεία που ανήκει στο ινστιτούτο στο Ξιάν, και εκπρόσωπός της επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είναι σε φάση αναζήτησης εταίρου που έχει άδεια παραγωγής όπλων ή εταίρου στη βιομηχανία ασφαλείας/ άμυνας, προκειμένου να αρχίσει μαζική παραγωγή σε κόστος 100.000 γουάν (15.000 δολάρια) ανά μονάδα.
Ένα τεχνικό έγγραφο με βασικές πληροφορίες για το όπλο ανέβηκε τον προηγούμενο μήνα σε ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης που έχει στηθεί ειδικά για τη συνεργασία μεταξύ του χώρου των ενόπλων δυνάμεων και του ιδιωτικού τομέα.
Σημειώνεται επίσης πως αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν σε περιοχές όπως ο Ινδικός Ωκεανός και η Θάλασσα Νότιας Κίνας έχουν αναφέρει επιθέσεις με λέιζερ από κινεζικές στρατιωτικές βάσεις ή σκάφη που, εμφανισιακά τουλάχστον, μοιάζουν αλιευτικά, ενώ τον Μάιο η αμερικανική κυβέρνηση προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία στην Κίνα για χρήση λέιζερ από Κινέζους υπήκοους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών αεροσκαφών σε βάση στο Τζιμπουτί της Αφρικής- κοντά στην οποία (σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων) βρίσκεται και κινεζική στρατιωτική βάση.
Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές για περιστατικό όπου οι πιλότοι ενός αεροσκάφους υπέστησαν τραυματισμούς στα μάτια. Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας αρνείται τις κατηγορίες.
Σημειώνεται πως υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών (1980) το οποίο απαγορεύει τη χρήση τυφλωτικών λέιζερ.
Πάντως, δυτικά ΜΜΕ σε σχετικά δημοσιεύματά τους αμφισβητούν κατά πόσον ένα τέτοιο όπλο μπορεί να λειτουργεί όπως περιγράφεται, επισημαίνοντας ότι οι συσκευές λέιζερ τέτοιας ισχύος όπως αυτή που αναφέρεται για το ZKZM-500 προϋποθέτει ιδιαίτερα ογκώδη εξοπλισμό.