Σύμφωνα με βρετανική μελέτη η δια βίου άθληση επιβραδύνει τη γήρανση

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τον τρόπο να μείνουμε πάντα νέοι και υγιείς. Και ο τρόπος είναι απλώς, κάνοντας γυμναστική. 

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Aging Cell, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγκχαμ και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου αξιολόγησαν την υγεία 125 ερασιτεχνών αθλητών ποδηλασίας, 55-79 ετών. Οι 84 ήταν άνδρες και οι 41 γυναίκες. 

Οι άνδρες έπρεπε να μπρούν να καλύψουν με το ποδήλατο 100 χλμ σε λιγότερο από 6,5 ώρες, ενώ οι γυναίκες 60 χλμ σε 5,5 ώρες. 

Οι καπνιστές, οι πότες και οι έχοντες υπέρταση ή άλλα προβλήματα υγείας εξαιρέθηκαν από το δείγμα. 

Οι επιστήμονες υπέβαλλαν τους συμμετέχοντες σε διάφορα εργαστηριακά τεστ και τους συνέκριναν με συνομήλικα άτομα που δεν γυμνάζονταν σε τακτική βάση. Επρόκειτο για 57 υγιείς ανθρώπους, 57-80 ετών και 55 νεαρά άτομα 20-36 ετών. 

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης στα άτομα που γυμνάζονταν τακτικά. Οι ποδηλάτες δεν είχαν αυξημένο σωματικό λίπος ή χοληστερόλη με την πάροδο της ηλικίας και τα επίπεδα τεστοστερόνης ειδικά στους άνδρες ήταν υψηλά, ένδειξη ότι είχαν αποφύγει σε γενικές γραμμές την ανδρική εμμηνόπαυση. 

Αυτό όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη έκπληξη στους επιστήμονες ήταν ότι τα οφέλη της άθλησης εκτείνονταν πολύ πέραν των μυών, καθώς οι ποδηλάτες είχαν επίσης ένα εύρωστο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Ο θύμος αδένας, που παράγει τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού, και αρχίζει να συρρικνώνεται μετά την ηλικία των 20 παράγοντας λιγότερα ανοσοκύτταρα, στην περίπτωση των αθλητών της μελέτης παρήγαγε εξίσου πολλά Τ-κύτταρα με αυτά των νεότερων ατόμων. 

Η καθηγήτρια Τζανετ Λορντ, διευθύντρια του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ, υπενθυμίζει ότι «ο Ιπποκράτης το 400 πΧ είπε ότι η γυμναστική είναι το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο, αλλά με την πάροδο του χρόνου το ξεχάσαμε και γι' αυτό είμαστε πλέον μια καθιστική κοινωνία.

Η μελέτη μας, όμως, αποτελεί την καλύτερη ενθάρρυνση για να γυμναζόμαστε σε όλη μας τη ζωή ώστε να ζούμε και περισσότερο και με περισσότερη υγεία».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης