Διαφορετικά συναισθήματα γεννά στον καταναλωτή κάθε διαφορετικό είδος αλκοολούχου ποτού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.
Το συχνότερα παρατηρούμενο είναι η επιθετικότητα και αφορά στους άνδρες, ενώ το κόκκινο κρασί επιφέρει χαλάρωση σε άνδρες και γυναίκες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Μπέλις του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 30.000 άτομα, 18-34 ετών, από 21 χώρες, όσον αφορά τις συνήθειές τους στην κατανάλωση αλκοόλ και τα συναισθήματα που τους γεννούσε αυτό.
Κάθε ποτό προκαλούσε κατά κύριο λόγο διαφορετικό συναίσθημα. Το κόκκινο κρασί στο 53% των καταναλωτών προκαλούσε χαλάρωση και ακολουθούσε η μπίρα (50%).
Αντίθετα, το λιγότερο χαλαρωτικό συναίσθημα γεννούσαν τα «σκληρά» αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι, το ρούμι και η βότκα (μόνο στο 20% των ανθρώπων).
Τα ποτά αυτά ήταν επίσης πιθανότερο από κάθε άλλο ποτό, να προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, ιδίως επιθετικότητα (30%). Συγκριτικά, μόνο το 2,5% όσων έπιναν κόκκινο κρασί, ένιωθαν επιθετικοί.
Από την άλλη, όμως, τα κατ' εξοχήν αλκοολούχα ποτά γεννούσαν θετικά συναισθήματα πολύ συχνότερα από ό,τι το κρασί ή η μπίρα, ιδίως ενεργητικότητα και αυτοπεποίθηση (59%) ή αίσθημα σεξουαλικότητας (43%).
Τα δύο αυτά συναισθήματα (ενεργητικότητας-αυτοπεποίθησης και σεξουαλικότητας) τα ένιωθαν κυρίως οι νεότερης ηλικίας καταναλωτές, 18 έως 24 ετών.
Οι γυναίκες, περισσότερο από ό,τι οι άνδρες, συσχέτιζαν πιο εύκολα το οποιοδήποτε είδος αλκοόλ με κάποιο συναίσθημα, με εξαίρεση την επιθετικότητα. Από την άλλη, οι άνδρες, ιδίως όσοι έπιναν πολύ, ήταν περισσότερο επιρρεπείς να συσχετίζουν το αλκοόλ με την επιθετικότητα.
Υπενθυμίζεται ότι περίπου 3,3 εκατομμύρια θάνατοι και ένα στα 20 περιστατικά ασθενειών και τραυματισμών σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση αλκοόλ, παγκοσμίως.