Το μυαλό μας είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Με αφορμή την 11η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας ο Οργανισμός World Obesity Federation έδωσε στη δημοσιότητα τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που αφορούν το επιδημιολογικό μέγεθος της νόσου στην Ελλάδα, όπως εμφανίζονται στα αρχεία του.

Σύμφωνα με αυτά, το ποσοστό των υπέρβαρων ενηλίκων (ΔΜΣ 25-29,9kg/m2), ηλικίας 18 ετών και άνω στη χώρα μας, είναι 44,5% στους άνδρες και 30,9% στις γυναίκες.

Το ποσοστό των παχύσαρκων (ΔΜΣ 30-34,9 kg/m2) είναι 17,4% στους άνδρες και 15,5% στις γυναίκες και τέλος, των σοβαρά παχύσαρκων (ΔΜΣ > 35 kg/m2), είναι 4,9% στους άνδρες και 8,8% στις γυναίκες.

Η προβολή των στοιχείων αυτών, για το έτος 2025, δείχνει αυξητικές τάσεις κατά, τουλάχιστον, 1 έως και 3 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ, αναφορικά με τις δαπάνες υγείας, το συσσωρευτικό συνολικό κόστος, εάν δεν αντιμετωπισθεί η παχυσαρκία, στη χώρα μας, για την περίοδο 2017 έως 2025 θα είναι 16,6 δισ. ευρώ, ποσό ισοδύναμο με 6 και πλέον φορές τη συνολική δημόσια ετήσια φαρμακευτική δαπάνη (στοιχεία 2016).

Το κλειδί για την εύκολη απώλεια βάρους, σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στο μυαλό του καθενός από εμάς.

Το μυαλό, όπως λένε, έχει το δικό του θερμοστάτη τον υποθάλαμο, ο οποίος, εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενεργοποιεί φυσιολογικές & συμπεριφορικές αντιδράσεις, με τις οποίες ο εγκέφαλος μετρά τα επίπεδα του σωματικού λίπους, χρησιμοποιώντας τη λεπτίνη, μια ορμόνη που βρίσκεται στο αίμα, σε αναλογία με την ποσότητα λίπους που έχουμε στο σώμα μας και η οποία μειώνει την πείνα. Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης στο αίμα δηλώνουν την ύπαρξη περισσότερου λίπους στο σώμα.

Όταν χάνουμε βάρος, η ποσότητα της λεπτίνης στο αίμα μειώνεται και τότε αρχίζουν τα προβλήματακαθώς, στέλνει ένα σήμα στον εγκέφαλο, που βοηθά να επανακτήσουμε το χαμένο λίπος.

Ο εγκέφαλος μεγαλώνει το αίσθημα της πείνας και αυτό μας κάνει να θέλουμε ό,τι λιχουδιά δούμε. Για να νικήσουμε αυτούς τους βιολογικούς μηχανισμούς οι έρευνες δείχνουν ότι απαιτείται πολύς χρόνος και το μεγάλο διάστημα δεν μας βοηθά για να βγούμε νικητές στη «μάχη ενάντια στο σώμα μας».

Παρόλα αυτά, αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, η απάντηση δεν βρίσκεται απλά στο να μην τρώμε λιγότερο. Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε την αντίδραση του εγκεφάλου και, τελικά, θα χάσουμε βάρος. Ενώ μία ακόμα εύκολη μέθοδος είναι να τρώμε έτσι, ώστε ο εγκέφαλος να νιώσει πιο άνετα στο πιο χαμηλό βάρος που επιδιώκουμε να φτάσουμε. Δηλαδή, να χαμηλώσουμε το «όριο ρύθμισης του βάρους» μας, σε σημείο που το σώμα να αισθάνεται ευτυχισμένο, «κουβαλώντας» λιγότερο λίπος.

Σημαντική βοήθεια ως προς την απώλεια βάρους προσφέρει και ο νέος συνδυασμός δραστικών ουσιών ναλτρεξόνης και βουπροπιόνης, που, σύμφωνα με τους γιατρούς, αποτελεί την κατάλληλη θεραπεία κατά της παχυσαρκίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης