ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ: Το MEGA έκλεβε ρεύμα από τη ΔΕΗ!!!

Το MEGA έκλεβε ρεύμα. Απίστευτο; Κι όμως αληθινό. Η υπόθεση έγινε γνωστή από το 2012 αλλά παρά το γεγονός ότι έφτασε και στην δικαιοσύνη οι ευθύνες είχαν αποδοθεί σ’ ένα συγκεκριμένο υπάλληλο.

Σήμερα ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος ξαναφέρνει το θέμα, με την μηνυτήρια αναφορά του κατά της ιδιοκτήτριας εταιρείας «Τηλέτυπος ΑΕ», των τραπεζών, των ελεγκτικών αρχών και του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, για παραβίαση πολλών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των τηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος, στη μήνυση που θα καταθέσει στην Εισαγγελία εντός των προσεχών ημερών, «σύμφωνα με έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ, μετά από έλεγχο που διεξήχθη στης 12/12/2012, τεχνικοί της ΔΕΗ του Τομέα Τεχνικών Εργασιών Δικτύου διαπίστωσαν ότι η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ προχωρούσε σε εκτεταμένη ρευματοκλοπή, ζημιώνοντας με τεράστια ποσά την ΔΕΗ και κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο. Οι τεχνικοί διαπίστωσαν ότι το καλώδιο έντασης προς τον μετρητή Τ φάσης στην μπουάτ ήταν κομμένο, ενώ υπήρχε παρέμβαση και στον μετρητή, ώστε να δείχνει κατανάλωση 12 KW αντί για 58 KW. Ο μετρητής δηλαδή κατέγραφε 4,8 φορές μικρότερη κατανάλωση ζημιώνοντας τεράστια ποσά τη ΔΕΗ».

Στα απλά ελληνικά δηλαδή είχαν παρέμβει στους μετρητές της ΔΕΗ ώστε να γράφουν μικρότερη κατανάλωση. Μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο των ΜΜΕ (αν δεν είναι η μεγαλύτερη) όπως και από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Κι όμως η διαχείριση δεχότανε να κλέβει ρεύμα από τη ΔΕΗ δηλαδή σε βάρος των υπολοίπων καταναλωτών. Κι αυτό σε μια εποχή που η ΔΕΗ έκοβε το ρεύμα σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν 200-300 ευρώ. Σε μια εποχή που μικρά μαγαζιά υποφέρουν, από το κόστος του ρεύματος και ζουν με την απειλή της διακοπής αν καθυστερήσουν την πληρωμή. Σε μια τέτοια εποχή λοιπόν το MEGA έκλεβε ρεύμα.

Η κλοπή λοιπόν ανακαλύφθηκε αλλά δεν έγινε σαφές πότε σταμάτησε. Το 2014 πάντως το θέμα είχε φτάσει και στη Βουλή. Τον Ιούλιο του 2014 αφού το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως ποινική δικογραφία, διαβιβάστηκε την 16.2.2015 στο Τμήμα Κατηγορητηρίων προκειμένου να εισαχθεί στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Όλα αυτά τα είχε αναφέρει και πέρυσι τον Ιούλιο στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος.

Τα χρέη στις τράπεζες και η παραπλάνηση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Στη μηνυτήρια αναφορά του ο Νίκος Νικολόπουλος αναφέρεται όμως γενικότερα στα ατοπήματα του MEGA. Κυρίως σε «πρακτικές που συνιστούν πρόδηλες φορολογικές παραβάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες».

Ειδικότερη αναφορά γίνεται στα χρέη του MEGA προς τις Τράπεζες καθώς και στην προσπάθεια αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο είναι αναγκαίο για να συνεχιστεί η δραστηριότητα της «Τηλέτυπος ΑΕ» και κατ’ επέκταση του MEGA.

Ο Ν. Νικολόπουλος αναφέρει ότι «καθίσταται προφανές και αυταπόδεικτο ότι οι ως άνω μεγαλομέτοχοι της ανωνύμου εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ, αποσκοπούν, για άλλη μια φορά, όπως έπραξαν και κατά την προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας τους, να κερδίσουν χρόνο, προκειμένου να μην τους ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του τηλεοπτικού τους σταθμού ή να σταματήσει να εκπέμπει το σήμα του, επιχειρώντας ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν την μη επιβολή κυρώσεων από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) και, ακόμη να, παραπλανήσουν το επενδυτικό κοινό, καθώς η εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ είναι εισηγμένη στο ΧΑΑ».

Αναφέρεται επίσης ότι το MEGA «αποσκοπεί να παραπλανήσει τις πιστώτριες τράπεζες της εταιρείας, ώστε αυτές να μην προβούν σε καταγγελία συμβάσεων, έκδοση διαταγών πληρωμής, δεσμεύσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ ενδεχομένως, ουδεμία πρόθεση υπάρχει για την αποπληρωμή των δανειακών και της πάσης φύσης πιστωτικών συμβάσεων, οι οποίες έχουν ήδη προ πολλού χαρακτηριστεί επισφαλείς, αφού βρίσκονται σε σημαντική καθυστέρηση εξυπηρέτησης».

 Τα δάνεια του MEGA

Όπως αναφέρεται στη μήνυση Νικολόπουλου «με την επαναδημοσίευση του ισολογισμού Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ εμφανίζει διευρυμένες ζημιές ύψους 31,3 εκατ. ευρώ, από 27,081 εκατ. ευρώ που ήταν το αρχικό δημοσιευμένο αποτέλεσμα, ενώ τα ληξιπρόθεσμα δάνειά της φτάνουν τα 116.000.000,00 εκατ. ευρώ».

«Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ εμφανίζει διεύρυνση των ζημιών της και υψηλότερα ληξιπρόθεσμα δάνεια στις οικονομικές της καταστάσεις 9μήνου 2015, μετά την επανακατάρτισή τους, όπως υποχρεώθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Εμφανίζει 75.000.000,00 ευρώ άυλα περιουσιακά στοιχεία εμφανίζονται στον 9μηνο ισολογισμό της για το 2015 και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν έχει ακόμη ζητήσει εξηγήσεις από τους κκ Ψυχάρη, Πεφάνη και Ανδρεούλη που τον υπογράφουν».

Αναφέρεται επίσης και η προσπάθεια να εμφανιστούν τα δάνειά της ενήμερα.

Το 2013, ο οικονομικός εισαγγελέας ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος να παραδώσει πόρισμα, που αφορά το δανεισμό της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ και το πόρισμα παραδόθηκε και είναι αποκαλυπτικό, παρότι η Τράπεζα της Ελλάδος φροντίζει με μεγάλη σπουδή και επιμέλεια να μην μπαίνει στην ουσία του θέματος, επιχειρώντας να εμφανίσει στα μάτια του εισαγγελικού λειτουργού τον προδήλως παράνομο αυτό δανεισμό, ως μία δήθεν σειρά από νόμιμες ενέργειες, ενώ τα πραγματικά περιστατικά, όπως εκτίθενται αναλυτικά, αποδεικνύουν πέρα πάσης αμφιβολίας μια σκανδαλώδη διαδικασία, που χαρακτηρίζεται από τη διαφθορά και τη διαπλοκή μεταξύ όλων των μερών, ήτοι δανειστή, δανειολήπτη και εποπτικών οργανισμών και φορέων του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πορίσματος το MEGA στο απόγειο της οικονομικής κρίσης δανειοδοτείται με 98.000.000,00 ευρώ, δηλαδή την ίδια εποχή που υγιείς και παραγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και την ελάχιστη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για να αντέξουν στην οικονομική πίεση.

Στο πόρισμα της ΤτΕ αναφέρεται ότι:

Στις 13 Ιουλίου 2010, η ALPHA ΒΑΝΚ προχωρά σε «τροποποίηση και επαύξηση του πιστοδοτικού ορίου από 44,52% εκατομμύρια σε 49,72 εκατομμύρια».

Δύο μήνες αργότερα, στις 21/9/2010, η Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει και αυτή το πιστοδοτικό όριο της επιχείρησης από 59,5 εκατομμύρια σε 62,5 εκατομμύρια ευρώ, αποτιμώντας ως καλή συμπεριφορά το γεγονός πως η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ κατέβαλε δόση 3,75 εκατομμυρίων, την οποία όμως είχε εξασφαλίσει πάλι με δάνειο από την ALPHA ΒΑΝΚ. Σε άλλα σημεία του πορίσματος αναγράφεται ξεκάθαρα (σελίδα 14) πως η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε στις 3 Ιουλίου 2006 το ποσό των 5,000.000,00 ευρώ «για κάλυψη έκτακτων αναγκών και αποπληρωμή βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε άλλες τράπεζες». Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς, εμφανίζεται να έχει κάνει 25 ρυθμίσεις, ανανεώσεις, επαυξήσεις δανείων ενώ άλλες 17 έχει κάνει η κρατικών συμφερόντων Εθνική Τράπεζα. Ακολουθούν με τον ίδιο ρυθμό και τρόπο και οι άλλες τράπεζες.

Κατά το έτος 2012, οι τράπεζες Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Εμπορική, Εθνική και Κύπρου, χορήγησαν 98.000.000,00 ευρώ στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ, για να αποπληρώσει τα παλιά δάνεια της και να έχει και διαθέσιμο κεφάλαιο κινήσεως.

Το ανωτέρω πόρισμα της ΤτΕ καταγράφει πως για το δάνειο αυτό υπήρξαν εξασφαλίσεις 140.000.000,00 ευρώ από την επιχείρηση, οι οποίες όμως εξασφαλίσεις αναλύονται ως εξής:

• Προσημείωση α΄ σειράς 5 εκατομμυρίων επί οικοπέδου 17 στρεμμάτων στο Μαρούσι Αττικής, εκτιμώμενης αξίας 900 χιλιάδων.

• Ενέχυρο επί του εμπορικού σήματος MEGA Channel.

• Ενέχυρο επί γεγενημένων και μη απαιτήσεων factoring ύψους 10 εκατομμυρίων.

• Εκχώρηση 100% των μετοχών του MEGA Κύπρου.

• Ενέχυρο επί της ταινιοθήκης, εκτιμώμενης αξίας 124.700.000 ευρώ.

Η αποτίμηση φέρεται να έχει γίνει από την εταιρεία Moore Stephens». Μένει να δούμε τι απ’ όλα αυτά θα επηρεάσουν την τύχη του MEGA.

 

ΠΗΓΗ: kontranews.gr

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης