Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Λι Χούπερ της Ιατρικής Σχολής του Νόργουιτς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διαιτητικής «American Journal of Clinical Nutrition», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) τα αποτελέσματα 42 μικρών κλινικών δοκιμών που αφορούσαν συνολικά περίπου 1.300 άτομα.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι όσοι τρώνε σοκολάτα ή κακάο για ένα διάστημα εβδομάδων ή μηνών, εμφανίζουν μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεσή τους και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων, παράγοντες και οι δύο δρουν προστατευτικά για την καρδιά.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η σοκολάτα φαίνεται να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όμως, όπως είπε η Χούπερ, χρειάζονται νέες έρευνες μεγαλύτερες σε εύρος δείγματος και σε χρονική διάρκεια για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει ωφέλεια σε βάθος χρόνου που «μεταφράζεται» τελικά σε μείωση του κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό.
Η ερευνήτρια επισήμανε ότι:
Αν σε κάποιον αρέσει η μαύρη σοκολάτα, τότε το να φάει λίγη, αντί για άλλα γλυκίσματα, μπορεί να αποβεί και ωφέλιμο. Όμως δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία που να δείχνουν ότι όλοι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Είναι δηλαδή ακόμα πρόωρο να συστήσουν οι ειδικοί την κατανάλωση σοκολάτας ή κακάο ως μέσου για την μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου.
Αλλωστε, η σοκολάτα έχει και άλλες παρενέργειες, όπως η αύξηση των θερμίδων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον έλεγχο του βάρους. Το μεγαλύτερο ερώτημα, που δεν έχει απαντηθεί ακόμα με βεβαιότητα, είναι κατά πόσο η σοκολάτα έχει τόσα οφέλη που να αξίζει κανείς να «υποστεί» την όποια αρνητική πλευρά της.