Foxcatcher: Το έγκλημα που συγκλόνισε τον κόσμο της πάλης-Η πραγματική ιστορία των Ολυμπιονικών, Μαρκ και Ντέιβ Σουλτς έγινε ταινία

Στις 26 Φεβρουαρίου του 1996, ο Ντέιβ Σουλτς έπρεπε να πάρει τα παιδιά του από το σχολείο. Για να είναι σίγουρος ότι δεν θα το ξεχάσει, είχε γράψει στο πίσω μέρος του χεριού του τη φράση «Να πάρω τα παιδιά».

Μέχρι να το κάνει αυτό, αποφάσισε να βάλει ένα νέο σύστημα ραδιοφώνου στο αυτοκίνητό του. Ενώ η σύζυγός του βρισκόταν μέσα στο σπίτι τους στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ένα αμάξι σταμάτησε δίπλα του. 

Από αυτό βγήκε ο εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος Τζον Ελευθέριος Ντυ Ποντ, στο κτήμα του οποίου ζούσε το ζευγάρι. «Έχεις κάποιο πρόβλημα μαζί μου;» του είπε. Και στη συνέχεια τον πυροβόλησε με ένα 38άρι ρεβόλβερ.

Η πρώτη σφαίρα χτύπησε τον 36χρονο Ντέιβ, πρωταθλητή και Ολυμπιονίκη της πάλης, στον ώμο. Η δεύτερη στο στήθος και η τρίτη στην πλάτη. 

Αμέσως μετά την πράξη του, ο Ντυ Ποντ εξαφανίστηκε. Πήγε στην τεράστια έπαυλή του, όπου ταμπουρώθηκε για δύο ημέρες.

Ο Ντυ Ποντ ήταν ένας άνθρωπος που η οικογένεια Σουλτς γνώριζε καλά. Μία δεκαετία πριν από τον φόνο του Ντέιβ, ο Ντυ Ποντ είχε αποφασίσει να γίνει μεγάλος ευεργέτης της αμερικανικής πάλης. 

Γι' αυτό τον λόγο έχτισε αθλητικές εγκαταστάσεις στο κτήμα του, το Foxcatcher και έγινε ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του αθλήματος.

Ο Ντυ Ποντ είχε δοκιμάσει προηγουμένως άπειρους τρόπους να αφήσει το σημάδι του στον κόσμο: ως ορνιθολόγος, φιλοτελιστής και φιλάνθρωπος, εκπαιδευόμενος για το Ολυμπιακό Πένταθλο και ευεργέτης για παιδικά αθλήματα. 

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, τα αδέλφια Σουλτς είχαν κερδίζει παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν η πρώτη επιλογή του Ντυ Ποντ για τη «χρυσή ομάδα» πάλης που επιθυμούσε να φτιάξει.

Ο πολυεκατομμυριούχος προσέγγισε πρώτα τον Μαρκ, τον μικρότερο αδελφό. Τον κάλεσε να γίνει προπονητής σε ένα πρόγραμμα πάλης στο πανεπιστήμιο Βιλανόβα που βρισκόταν κοντά στο κτήμα του. 

Ο Μαρκ ήταν διστακτικός. Επειδή, όμως, είχε ανάγκη τα χρήματα, δέχθηκε τη θέση. «Ήξερα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά (με τον Ντυ Ποντ) μέσα σε δύο δευτερόλεπτα από τη στιγμή που τον είδα» λέει ο Μαρκ Σουλτς στην εφημερίδα The Guardian.

Στην βιογραφία του, ο Μαρκ γράφει ότι ο Ντυ Ποντ ήταν σε αυτή την πρώτη συνάντηση «είτε μεθυσμένος, είτε "φτιαγμένος"».

Λίγο αργότερα, ο Μαρκ πείθει τον αδελφό του Ντέιβ, με τον οποίο ήταν πολύ κοντά, να έρθει και να εργαστεί μαζί του στο πρόγραμμα πάλης που χρηματοδοτούσε ο Ντυ Ποντ. Ωστόσο, τα δύο αδέλφια δεν εργάστηκαν ποτέ την ίδια περίοδο στο πρόγραμμα.

Ο Μαρκ αποχώρησε και ο Ντέιβ πήγε στις αθλητικές εγκαταστάσεις που είχε φτιάξει ο Ντυ Ποντ στο κτήμα του, όπου συγκεντρώνονταν οι καλύτεροι παλαιστές των ΗΠΑ. 

«Του έδωσε πολλά λεφτά» λέει ο Μαρκ Σουλτς στον Guardian. «Δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζω ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν έτσι» τονίζει.

Οι γονείς του Ντυ Ποντ χώρισαν όταν ο ίδιος ήταν μόλις δύο ετών. Όταν ο μεγαλύτερος αδελφός του μετακόμισε, ο Ντυ Ποντ έμεινε μόνος με τη μητέρα του στο τεράστιο κτήμα. Εκείνη, ανησυχώντας που ο γιος της δεν είχε φίλους, πλήρωσε ένα αγόρι για να γίνει φίλος του.

Όταν έμαθε ότι η οικογένεια του φίλου του γιου της τον τάιζε πρόχειρο φαγητό έγινε έξαλλη και διέκοψε τη φιλία. Ο Ντυ Ποντ καλείτο να αντιμετωπίσει μόνος του την εφηβεία.

Ο Ντυ Ποντ διατηρούσε πολύ καλές σχέσεις με το τοπικό αστυνομικό τμήμα και προμήθευε με όπλα τους αστυνομικούς, ενώ τους άφηνε να κάνουν σκοποβολή στο κτήμα του. 

Ο πολυεκατομμυριούχος αγόρασε, μάλιστα, ένα τανκ και συχνά κουβαλούσε μαζί του όπλα. Ωστόσο, όσοι τον συναναστρέφονταν τον θεωρούσαν περισσότερο «εκκεντρικό», παρά επικίνδυνο, παρά τα «καμπανάκια» που προειδοποιούσαν για το αντίθετο.

Το 1982 παντρεύτηκε την Γκέιλ Ουένκ, η οποία τον εγκατέλειψε μετά από τρεις μήνες, όταν την απείλησε με όπλο και την κατηγόρησε ότι ήταν ρωσίδα κατάσκοπος.

Μετά τον θάνατο της μητέρας του, το 1988, η εκκεντρική του συμπεριφορά έγινε επικίνδυνη, ενώ συχνά κυκλοφορούσε έχοντας καταναλώσει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και αλκοόλ. 

Όταν ο Ντυ Ποντ απείλησε με όπλο τον παλαιστή Ντεν Τσάιντ και το περιστατικό καταγγέλθηκε στην αστυνομία, οι αστυνομικοί που διατηρούσαν φιλία με τον εκατομμυριούχο θεώρησαν ότι επρόκειτο για άλλη μία από τις... παραξενιές του. 

Ο Ντέιβ Σουλτς, ο οποίος γνώριζε ρώσικα, είχε αναπτύξει στενή σχέση με το βούλγαρο αθλητή Βαλεντίν Τζορντάνοφ. Ο Ντυ Ποντ, ο οποίος φαίνεται πως είχε εμμονή με τον Τζορντάνοφ, ζήλευε τη φιλία των δύο αθλητών. Δολοφόνησε τον Ντέιβ Σουλτς την ημέρα των γενεθλίων του Τζορντάνοφ.

Ο ίδιος ο Ντυ Ποντ δεν είπε ποτέ γιατί σκότωσε τον Σουλτς. Επικαλέστηκε ψυχασθένεια και καταδικάστηκε. Πέθανε στο κελί του τον Δεκέμβριο του 2010 σε ηλικία 72 ετών.

Η ιστορία έγινε ταινία από τον σκηνοθέτη Μπένετ Μίλερ (Moneyball). Η ταινία έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και θεωρείται πιθανό να είναι υποψήφια και για αρκετά Όσκαρ, ανάμεσά τους για Α' Ανδρικού Ρόλου (για τον Στιβ Καρέλ ως Τζον Ντυ Ποντ) και Β' Ανδρικού Ρόλου (για τον Μαρκ Ράφαλο ως Ντέιβ Σουλτς).

Τι εξόργισε τον Μαρκ Σουλτς;

Αν και αρχικά είχε εκφράσει την στήριξή του στην ταινία, ο Μαρκ Σουλτς εξέφρασε πρόσφατα μέσα από τους λογαριασμούς του σε Facebook και Twitter την οργή του επειδή στην ταινία αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Ντυ Ποντ είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά τον ίδιο.

Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να δηλώσει ότι μισεί τον σκηνοθέτη Μπένετ Μίλερ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Ντυ Ποντ είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά κάποιον αθλητή, ωστόσο δεν επρόκειτο για τον Μαρκ Σουλτς.

«Αφήνοντας στο κοινό την αίσθηση ότι θα μπορούσε να υπάρχει μία σεξουαλική σχέση ανάμεσα στον Ντυ Ποντ και εμένα, είναι ένα αρρωστημένο και προσβλητικό ψέμα» ανέφερε ο Μαρκ Σουλτς.

Αργότερα είπε ότι μετανιώνει για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε (χαρακτήρισε τον Μίλερ ως «αλήτη» και «ψεύτη», ενώ δήλωσε ότι είχε ζητήσει από τον σκηνοθέτη να αφαιρεθεί η σκηνή που υπονοεί ότι υπάρχει μία ερωτική σχέση ανάμεσα στους δύο άνδρες). Ωστόσο, τόνισε ότι δεν μετανιώνει που εξέφρασε την άποψή του για τα όσα δείχνει η ταινία.

Ποια είναι η οικογένεια Ντυ Ποντ


Μια δυναστεία βιομηχανικών επιχειρήσεων και αμύθητου πλούτου, η οικογένεια Ντυ Ποντ έχει μία από τις παλιότερες κληρονομιές της αμερικανικής ιστορίας. 

Οι ρίζες της ξεκινούν κάπου στη Γαλλία του 18ου αιώνα. Ο Πιέρ Ντυ Ποντ ήταν έμπιστος του Βασιλιά Λουδοβίκου του 16ου -ο γιος του ήταν μαθητευόμενος του Αντουάν –Λοράν Ντε Λαβουαζιέ, που θεωρείται πατέρας της μοντέρνας χημείας. 

Την εποχή που οι Γάλλοι φημίζονταν για την πυρίτιδα που κατασκεύαζαν, εκείνος έμαθε όλες τις λεπτομέρειες για την κατασκευή της. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, έφυγε με τον πατέρα του για την Αμερική (Οκτώβριος 1799). Εκεί ίδρυσε το δικό του μύλο πυρίτιδας το 1802, και δημιούργησε ένα προϊόν, που θα επηρέαζε την ιστορία των ΗΠΑ για περίπου 200 χρόνια. 

Γνώρισε τεράστια επιτυχία αρχικά, αλλά η εταιρία χρεοκόπησε όταν έπεσε στα χέρια του γιου του, Άλφρεντ κι εξαιτίας μιας σειράς εκρήξεων στο μύλο που κόστισε τη ζωή σε 18 εργάτες. Σύντομα ανέλαβε ο μικρός του αδελφός Χένρυ και σταδιακά έγιναν οι κύριοι προμηθευτές του Εμφύλιου Πολέμου και της κατασκευής του σιδηροδρόμου στη Δυτική Αμερική. 

Οι ίδιοι δημιούργησαν τις Nylon, Teflon, Mylar, Kevlar και Lycra.

Σήμερα οι Επιχειρήσεις ΝτυΠοντ αξίζουν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, κι εξυπηρετούν περισσότερες από 70 χώρες παγκοσμίως. 

* Η ταινία Foxcatcher προβάλλεται ήδη στις αίθουσες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης