Κανένας ιατρικός έλεγχος των χιλιάδων προσφύγων που φθάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, ούτε προβλέπεται, ούτε είναι δυνατόν να γίνει στις συνθήκες συμφόρησης των κέντρων κράτησης
Για παράδειγμα το κέντρο μεταναστών στη Σάμο έχει χωρητικότητα 285 ατόμων και φιλοξενεί 900 τους οποίους διαχειρίζονται τέσσερις αστυνομικοί που χρήζουν και αυτοί... ιατρικής υποστήριξης. Σήμερα μόνο αν δηλώσει ο ίδιος ο πρόσφυγας το ιατρικό του πρόβλημα καταγράφεται, το οποίο ενισχύει την φοβία για εμφάνιση λ.χ. κρουσμάτων Έμπολα.
Σοκαριστική είναι η αύξηση της ροής προσφύγων στο ανατολικό Αιγαίο το 2014: μέχρι τέλος Αυγούστου 22.089 άτομα πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα (αύξηση 223,22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013). Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Μόνο τον Σεπτέμβριο πέρασαν 8.000 άτομα.
Και στον Έβρο, παρα τον φράκτη, από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2014 πέρασαν 1.133 άτομα, αριθμός πολύ μικρότερος από τα προηγούμενα χρόνια.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα (65%) είναι Σύροι και έχουν ως τελικό προορισμό τις χώρες της βόρειας Ευρώπης γι' αυτό, παρά την τεράστια αύξηση των αφίξεων, τα αιτήματα ασύλου που έχουν κατατεθεί στη χώρα μας δεν είναι αυξημένα.
Οι τοπικές αρχές στα ελληνικά νησιά αρνούνται να αποδεχθούν την ίδρυση ανοιχτού κέντρου υποδοχής στην περιοχή τους ακολουθώντας μια πολιτική του τύπου «μακριά από μένα και όπου θέλει ας είναι». Επίσης φέτος στο Αιγαίο παρατηρούνται αφίξεις όλο το 24ωρο και όχι μόνο νύχτα.