Όλες οι συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας στη ευρωζώνη θέτουν ένα δίλημμα: Ευρώ ή δραχμή και τι σημαίνει για την ζωή των Ελλήνων η μία ή η άλλη επιλογή; Μάλιστα οι οικονομικοί αναλυτές περιγράφουν το ευρώ ως "την ευκαιρία της χώρας μέσα από μια σκληρή δοκιμασία για όλους". Την δε δραχμή, ως μία επιστροφή στην δεκαετία του 50 με ένα πτωχευμένο Τραπεζικό σύστημα, ελλείψεις βασικών αγαθών, μεγάλη φτώχεια και μια κοινωνία πολιτών, κράτους και επιχειρήσεων, περισσότερο καταχρεωμένη απ΄ότι σήμερα.
Κατά ένα περίεργο τρόπο, ουδείς συζητά την μεσαία περίπτωση. Η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ,
έπιστρέφοντας και στην δραχμή. Πρόκειται γι ένα σενάριο που "ανακουφίζει" τους πάντες. Η Ελλάδα θα χρωστά σε ευρώ, αλλά θα μπορεί τις εσωτερικές της υποχρεώσεις να τις "χειρίζεται" τυπώνοντας δραχμές που θα έχουν ισοτιμία με το ευρώ. Η Ευρώπη θα ομιλεί για μια "τεχνική λύση" και όχι για έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη, ή για πτώχευση. Επιπλέον, θα εξελλίσεται ένα πείραμα που αν πετύχει, θα μπορεί να εφαρμοστεί και με άλλη χώρα, αν χρειαστεί, ενώ όταν η ελληνική οικονομία συνέλθει, η δραχμή, πάλι θα αποσυρθεί.
Σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους, σε μια τέτοια περίπτωση, το ελληνικό κράτος θα μπορούσε να "αντικαταστήσει" το 20- 50% των καταθέσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στις ελληνικές Τράπεζες με δραχμές που θα εκτυπώσει. Έτσι θα βρεθεί με χαρτονομίσματα δεκάδων δισ. ευρώ ώστε να εξοφλήσει μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας.
Πάντως η συνύπαρξη ευρώ και δραχμής θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις αφού οι εισαγωγικές εταιρείες θα βρεθούν καταχρεωμένες, μια και θα λειτουργούν σε δραχμή, ενώ θα πληρώνουν τους προμηθευτές τους σε ευρώ. Επίσης σε αντίστοιχη θέση θα βρεθούν και οι εργαζόμενοι.
Η συζήτηση για ευρώ-δραχμή, αποκτά διαστάσεις και από μπαράζ φημών που θέλουν μεγάλες ελληνικές Τράπεζες να καλούν αυτές τις μέρες, διευθυντικά στελέχη σε σεμινάρια "προσαρμογής στη δραχμή". Ανάλογες κινήσεις έχουν κάνει και Τράπεζες άλλων χωρών της Ευρώπης.
Στο μεταξύ η ΕΕ καθυστερεί την εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα, όσο η χώρα δεν παίρνει τα μέτρα που πρέπει. Έτσι η καταβολή της επόμενης δόσης των 5 δις ευρώ που ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο του 2011, τελικά θα εκταμιευθεί τον Μάρτιο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Ολιβιέρ Μπειλί.
Αντίστοιχα, αναφέρει το Reuters, η μεθεπόμενη δόση ύψους 10 δις ευρώ που θα εκταμιευόταν αρχικά τον Μάρτιο, τώρα θα καταβληθεί τον Ιούνιο, ενώ υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και άλλη μετάθεση της πληρωμής αυτών των ποσών, αν η τρόικα κρίνει ότι η Αθήνα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.
«Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενος στην καταβολή των δόσεων του πρώτου πακέτου διάσωσης ύψους 110 δις ευρώ ανά τρεις μήνες. Από το ποσό αυτό, μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί 73 δις και απομένουν άλλα 37 δις. Οι επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 14 -16 Ιανουαρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αν η αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την πληρωμή του Μαρτίου», είπε ο Bailly.