Οι πλειστηριασμοί επί θύραις για την πρώτη κατοικία - Αντί ανακούφισης των θυμάτων της κρίσης, νέα πίεση

H Κυβέρνηση αντί να συζητά ΟΡΟΥΣ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ των δανειοληπτών ώστε να διασώσουν την πρώτη τους κατοικία (κούρεμα χρέους, μείωση επιτικίων, επιμήκυνση χρόνου εξόφλησης), υιοθετεί τελικά τυφλούς πλειστηριασμούς με χειρότερους όρους και μόνο χάπι κατά των αντιδράσεων την χρονική τους μετάθεση για λίγο αργότερα.Δηλαδή για μια 5ετία από τότε που σταμάτησαν να πληρώνουν.

Κάθε χρόνο θα «ξεπαγώνουν» ακίνητα των ετών που έπονται του 2008 (δηλ. το 2015 θα βγουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα του 2010 κ.λπ.). Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ψευδώς ότι χωρίς πλειστηριασμούς καταστρέφεται ο κλάδος κατασκευής. Ποιός την εμποδίζει να ανοίξει τους πλειστηριασμούς μόνο για τα ακίνητα που αγοράζονται από τούδε και στο εξής;

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που βρίσκονται σε καθεστώς αναμονής πλειστηριασμού δεν ξεπερνούν τα 15.000 τον χρόνο και αν ισχύσει η σταδιακή απελευθέρωση εκείνων που συμπληρώνουν την πενταετία, δεν θα βγαίνουν «στο σφυρί» περισσότερα από 6.000 ακίνητα τον χρόνο.

Δεν θα αντιμετωπιστούν με τον ίδιον τρόπο επίσης δύο οφειλέτες που έχουν λάβει ισόποσο δάνειο, π.χ. 100.000 ευρώ, και ο ένας έχει καταβάλει μόλις δύο δόσεις και ο άλλος έχει εξοφλήσει πάνω από το 50% της συνολικής οφειλής του.

Αλλάζουν και την μοναδική προϋπόθεση για την προστασία της κύριας κατοικίας που είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου (να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας 200.000 ευρώ) προσαυξημένο κατά 50% δηλ. για έναν άγαμο είναι 300.000 ευρώ, για έγγαμο ζευγάρι ανεβαίνει στις 375.000 ευρώ και για κάθε παιδί ανεβαίνει 25.000 ευρώ, με απώτατο όριο τις 450.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των παραπάνω ορίων, πιθανότατα κατά 10% τον χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα διατηρηθεί το δίχτυ προστασίας στις ευπαθείς ομάδες. Από τον Σεπτέμβριο, εξάλλου, αναμένεται να καθιερωθούν και οι θεσμοί του «συνεργάσιμου» δανειολήπτη, αλλά και των «αναγκαίων δαπανών διαβίωσης», βάσει των οποίων θα γίνονται ρυθμίσεις δανείων προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι είναι συνεπείς αλλά έχουν αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης