Φυτεύοντας λιβάδια στους ελληνικούς βυθούς

Παρόλο που τα λιβάδια Ποσειδωνίας αποτελούν το πλέον προστατευόμενο και παραγωγικό θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου, εμείς στην Ελλάδα επί χρόνια ανεχόμαστε την καταστροφή τους – είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω συμφερόντων - χωρίς να έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία τους ως αναντικατάστατο φυσικό πόρο. 

 Πριν να είναι πολύ αργά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τουλάχιστον το οικονομικό κόστος που θα προκαλέσει η καταστροφή τους σε εμάς και στις επόμενες γενιές.

Μέσα από τη διαδικασία της υποβρύχιας αναδάσωσης, το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στοχεύει να διαδώσει την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει, αλλά και να ενθαρρύνει τη φύτευση υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Έτσι στοχεύει να συμβάλει στην αναστροφή της συνεχιζόμενης καταστροφής των λιβαδιών Ποσειδωνίας.

Καθώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία τους, η καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών προκαλεί πολυάριθμες σημαντικές επιπτώσεις, π.χ. στην αλιεία: μειώνεται η παραγωγικότητα των αλιευμάτων, και στον τουρισμό: προκαλείται διάβρωση –δηλ. εξαφάνιση- παραλιών, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης στερούμαστε από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα για τον περιορισμό των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης