Κατακλέβουν με φόρους και ανατιμήσεις την βιομηχανία

Το κράτος καταστρέφει την βιομηχανία μέ μπαράζ φόρων και αυξήσεων στην ενέργεια. Μεγάλο μέρος απʼ όσα εξοικονόμησε η ελληνική βιομηχανία την τελευταία τετραετία σε εργατικό κόστος, το απορροφά πλέον η αύξηση του ενεργειακού κόστους!

Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Πριν από τέσσερα χρόνια βιομηχανία της Κομοτηνής πλήρωνε για εργατικά 7 εκατ. ευρώ το χρόνο και 1 εκατ. ευρώ για ενέργεια. Σήμερα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Μετά και τις μειώσεις του εργατικού κόστους στις οποίες προχώρησε για να καταστεί βιώσιμη, καταβάλλει για μισθούς 6 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά για ενέργεια 3,5 εκατ. ευρώ !

Ένα άλλο ανησυχητικό συμπέρασμα είναι ότι πολλές από τις βιομηχανίες που τα τελευταία χρόνια στράφηκαν σε εναλλακτικές μορφές κάλυψης του ενεργειακού τους κόστους (βιομάζα, κλπ), και κατάφεραν παροδικά να μειώσουν το κόστος τους, το είδαν ξανά να αυξάνεται λόγω των φόρων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Χαρτοποιίας Κομοτηνής, που καλύπτει τις ανάγκες της με λέβητα βιομάζας, επένδυση ύψους 1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επένδυση που σταδιακά απαξιώνεται λόγω αυξήσεων που μόνο τον τελευταίο χρόνο ανήλθαν σε 35% σε τέλη και φόρους.

Άλλη περίπτωση είναι εκείνη της Ελληνικά Λιπάσματα στην Καβάλα (ΕΛΦΕ), που παράγει ηλεκτρική ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, το αρχικό ωστόσο όφελος έχει μειωθεί σημαντικά μετά την επιβολή των υψηλών τελών και φόρων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης