Σε μια ταραγμένη περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η Ελλάδα σταθεροποιεί τις σχέσεις της με χώρες-κλειδιά και τους προσδίδει στρατηγικά χαρακτηριστικά. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βρίσκεται σήμερα και αύριο στη χώρα, προκειμένου να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας, εμπορικής, επενδυτικής, ενεργειακής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και θα συμπροεδρεύσουν του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στην πόλη Αλούλα, δρομολογώντας παράλληλα μια σειρά κοινών δράσεων.
Σύμφωνα με την ελληνική ανάγνωση, η Σαουδική Αραβία αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του το Ριάντ βλέπει την Αθήνα ως μια σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αγορές.
Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη ταξιδεύουν έξι υπουργοί, ήτοι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην αποστολή συμμετέχουν οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου αναμένεται να σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Για τον κ. Μητσοτάκη είναι η τρίτη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία (είχε επισκεφθεί το Ριάντ το 2020 και το 2021), ενώ και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχει επισκεφθεί την Αθήνα το καλοκαίρι του 2022, οπότε και υπεγράφη η σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας για την εδραίωση της στρατηγικής φύσης των διμερών μας σχέσεων. Άλλωστε, είναι στενή και η αμυντική συνεργασία Αθήνας-Ριάντ, με δεδομένη τη συμβολή της Ελλάδας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία άλλαξε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και η οποία, όπως είχε διαμηνυθεί επανειλημμένα στην Αθήνα , έχει εκτιμηθεί από τη Σαουδική Αραβία.
Τον περασμένο Οκτώβριο ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.–Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και είχε δώσει έμφαση στις προοπτικές οικονομικής και επενδυτικής εργασίας που ανοίγονται στην Ελλάδα και στη θέση της χώρας μας που την καθιστά κόμβο, εμπορικό και ενεργειακό και πύλη προς την Ευρώπη. Επίσης, κομβικός υπήρξε και ο συντονισμός Αθήνας-Ριάντ τον Αύγουστο για να απομακρυνθεί με ασφάλεια το ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο Sounion που είχε πληγεί από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.