Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ιταλός αστρονόμος Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακάλυψε εννέα αστεροειδείς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 240 χλμ., ένας από τους μεγαλύτερους στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος.
Ο αστεροειδής έλαβε την ονομασία 16 Psyche από το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής.
Ο αστεροειδείς έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν διαπιστώθηκε ότι διαθέτει κολοσσιαίας αξίας ορυκτό πλούτο. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του.
Υπάρχουν εκτιμήσεις που ανεβάζουν την αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής στα επτά πεντάκις εκατ. δολάρια! Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι ο 16 Psyche διαθέτει μικρότερες ποσότητες μετάλλων από όσο πιστεύαμε και πιθανώς διαθέτει περισσότερα… μπάζα παρά πολύτιμα μέταλλα.
H NASA αποφάσισε να οργανώσει μια αποστολή εξερεύνησης του Phyche η οποία είχε ημερομηνία εκτόξευσης το καλοκαίρι του 2022 αλλά υπήρξαν κάποια καθυστέρηση και τελικά με ανακοίνωση της η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι το σκάφος της αποστολής θα εκτοξευτεί τον προσεχή Οκτώβριο.
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εικόνα από την κατασκευή του σκάφους της αποστολής (πηγή φωτό NASA/Ben Smegelsky)
Το σκάφος θα κινηθεί αρχικά προς τον Άρη για να χρησιμοποιήσει τις βαρυτικές δυνάμεις του Κόκκινου Πλανήτη και να πάρει την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τον αστεροειδή τον οποίο αν όλα πάνε καλά θα συναντήσει και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν το 2027.
Θα παραμείνει εκεί για 21 μήνες πραγματοποιώντας σειρά μελετών που θα αποκαλύψουν τα γεωλογικά του χαρακτηριστικά και φυσικά αν πράγματι έχει τον ορυκτό πλούτο που πιστεύεται.
Υπάρχουν και άλλοι αστεροειδείς που έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν τεράστιο ορυκτό πλούτο και μάλιστα έχει αρχίσει να υπάρχει έντονη κινητικότητα από τον ιδιωτικό τομέα στην προσπάθεια οργάνωσης αποστολών που θα φτάσουν σε αυτούς τους αστεροειδείς και θα δημιουργήσουν εξορυκτικές εγκαταστάσεις.
Όμως οικονομικοί αναλυτές έχουν επισημάνει τον κίνδυνο αν αυτές οι γιγάντιες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων στους διαστημικούς βράχους αποκτηθούν τελικά από εμάς την ίδια στιγμή να μηδενιστεί και η αξία τους στη παγκόσμια οικονομία με όποιες απρόβλεπτες συνέπειες θα έχει αυτή η εξέλιξη.