Έρχονται οι πινακίδες κυκλοφορίας για τα drones

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτρόπης ότι θεσπίζει κανόνες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ενάεριου χώρου στον οποίο θα πετούν με ασφάλεια τα drones και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν στο δρόμο των συμβατικών αεροσκαφών γίνεται γνωστό ότι η Βρετανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να νομοθετήσει την χρήση πινακίδων κυκλοφορίας στα αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα.

Η βρετανική κυβέρνηση θέλει να επεκτείνει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων (ANPR) που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των πινακίδων αυτοκινήτων, φορτηγών και μοτοποδηλάτων μέσω καμερών υψηλής τεχνολογίας και στα drones.

Η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσπίσει μια σειρά μέτρων για τη χρήση των drones που θα περιλαμβάνουν εκτός από τις πινακίδες το να δηλώνεται στις αρμόδιες Αρχές η κατοχή και χρήση ενός drone, τα όρια ταχύτητας και ύψους που θα κινούνται τα drones, τα σημεία από όπου θα απογειώνονται αλλά και το ακριβές σημείο όπου θα βρίσκεται ο χειριστής ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους η αστυνομία αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η βασική αιτία που η βρετανική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στον έλεγχο της χρήσης των drones είναι ο φόβος για χρήση τους για εκδήλωση τρομοκρατικών ή άλλου είδους εγκληματικών και γενικότερα παράνομων ενεργειών.

Μια έκθεση της πολυεθνικής λογιστικής εταιρείας PricewaterhouseCooper αναφέρει ότι στο τέλος της δεκαετίας ο αριθμός των drones στη Βρετανία θα αγγίζει το ένα εκατομμύριο και άρα χρειάζεται κάποιου είδους ρύθμιση της χρήσης τους όχι μόνο στη Βρετανία αλλά σε όλες τις χώρες.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η Βρετανία αλλά και όποια άλλη χώρα αποφασίσει να πάρει ανάλογα μέτρα είναι ότι τα περισσότερα drones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους αιθέρες δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή για να γίνει η παρακολούθηση τους με τον τρόπο που προτείνεται από τη βρετανική κυβέρνηση.

Θα πρέπει για παράδειγμα, να αναπτυχθεί ένα σύστημα αυτόματης αναγνώρισης πινακίδων που να λειτουργεί στα drones αφού αυτό για τα αυτοκίνητα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα ιπτάμενα αυτόνομα οχήματα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης