Γιατί το ποδόσφαιρο βρίσκεται στην κορυφή της αθλητικής δραστηριότητας και μάλιστα δεν μπορεί κοινωνικά να συγκριθεί με κάνενα άλλο σπορ; Υπάρχει η εξήγηση και είναι σύνθετη. Πρακτικά η εξάπλωση του οφείλεται κυρίως στους Άγγλους ναυτικούς, που λόγω της μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας της Βρετανικής αυτοκρατορίας διέδωσαν το ποδόσφαιρο στις Βρετανικές αποικίες και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα το ποδόσφαιρο κυριάρχησε κατανικώντας όλα τα άλλα αθλήματα γιατί είναι το μόνο που παίζεται με τα πόδια! Έτσι ακόμα και όταν περπατά μια παρέα πιτσιρικάδων στο δρόμο και βρουν ένα... πορτοκάλι, μπορούν να ξεκινήσουν να "παίζουν" αλλάζοντας πάσες! Κανένα άλλο σπορ δεν προσφέρει αυτή την αμεσότητα.
Επιπλέον ξεκίνησε από τα λαϊκά στρώματα της Αγγλίας. Σκεφθείτε ότι αρχικά η τότε εξουσία το κυνήγησε, θεωρώντας το "μια δραστηριότητα για αγροίκους". Όμως από τότε και μέχρι σήμερα το ποδόσφαιρο το παίζουν οι φτωχοί, οι πλούσιοι έχουν το... γκολφ, το κρίκετ, ή το τένις.
Υπάρχουν κι άλλες αιτίες βέβαια:
- Ένα αμόρφωτο παιδί, από φτωχική γειτονιά, χωρίς κανένα άλλο προσόν μπορεί να γίνει παγκόσμια προσωπικότητα (π.χ. Μαραντόνα) αλλά και ζάμπλουτος.
- Είναι πια μια παγκόσμια μπίζνα όπου ΟΛΟΙ κερδίζουν: Από ένα γήπεδο 5Χ5 σε ένα χωριουδάκι μέχρι χώρες που οργανώνουν Μουντιάλ. Από τις επαγγελαμτικές ομάδες μέχρι τον Τύπο και την τηλεόραση. Από εταιρείες στοιχηματισμού μέχρι ξενοδοχεία και προπονητικά κέντρα. Η λίστα είναι ατέλειωτη.
- Η εξουσία το χρησιμοποίησε για να παράσυρει κοινωνίες στις πολιτικές της. Στη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος από την Ιταλία το 1934 το καθεστώς του Μουσολίνι μετέτρεψε την όλη διοργάνωση σε πανηγύρι προπαγάνδας. Στην Κύπρο αρκεί να δηλώσεις ποια ομάδα υποστηρίζεις και αμέσως ο συνομιλητής σου αντιλαμβάνεται αμέσως σε ποια πολιτική παράταξη ανήκεις. Στη Ρώμη, Ρόμα και Λάτσιο είναι πολτικά αντιφρονούντες. Το ποδόσφαιρο χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για να κρύψει τα πραγματικά προβλήματα μιας χώρας και αυτό τελικά το ενίσχυσε.
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΟΥ
Όταν ξεκίνησε το ποδόσφαιρο, ήταν μόνο κλωτσοσκούφι.Σε όποιν έφτανε η μπάλα απλώς την κλωτσούσε προς την αντίπαλη περιοχή. Όλα άλλαξαν όταν ένας παίκτης έκανε την πρώτη ντρίπλα: Απέφυγε τον αντίπαλο μαζί με την μπάλα στα πόδια του!
Αυτό σκόρπισε απίστευτο ενθουσιασμό αφού έγινε κατανοητό ότι το άθλημα μπορούσε να εξελιχθεί... "επιστημονικά" και για τους παίκτες που μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα από το να κλωτσάνε τυφλά την μπάλα και για τις ομάδες που μπορούσαν να στηθούν οργανωμένα μέσα στο γήπεδο.
Ακόμη ήρθαν και οι αγωνιστικοί κανόνες. Θα σταθούμε μόνο σε έναν για να καταλάβετε: Ο χρόνος των καθυστερήσεων εισήχθη εξαιτίας ενός περιστατικού που συνέβη το 1891 κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μεταξύ της Στόουκ Σίτι και της Άστον Βίλα.
Το σκορ του αγώνα ήταν 1-0 και υπολείπονταν δύο λεπτά για να συμπληρωθεί το ενενηντάλεπτο. Η Στόουκ κέρδισε πέναλτι. Ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα κλώτσησε την μπάλα εκτός γηπέδου και μέχρι να επαναφερθεί εντός γηπέδου, ο χρόνος των ενενήντα λεπτών είχε εξαντληθεί! Τότε επινοήθηκε ο πρόσθετος χρόνος των καθυστερήσεων.
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΤΗς ΡΩΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Ας έρθουμε στο σήμερα γιατί η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι χιλιάδες ατελείωτων σελίδων. Στη Ρωσία, η Γαλλία πήρε τον δεύτερο τίτλο στην ιστορία της αλλά καταγράφηκε κάτι πρωτοφανές για το άθλημα: Για πρώτη φορά η δύναμη (και η ταχύτητα) κέρδισαν την τεχνική.
Οι μεγάλοι τεχνίτες όπως ο Μέσι, ο Καβάνι, ο Νεϊμάρ και ο Ρονάλντο είδαν από την τηλεόραση την τελική φάση έχοντας ηττηθεί από την δύναμη παικτών - υπεραθλητών, που απλά προλάβαιναν κάθε ενέργειά τους.