Αγύριστο κεφάλι ο Κάμερον

μαρμαρα, ελγινεια διαμαντι, καμερον

Σταθεροί στην πολιτική της διατήρησης των πολιτιστικών θησαυρών άλλων χωρών οι Βρετανοί πολιτικοί όπως αποδεικνύεται και από νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέβιντ Κάμερον, σε επίσημη επίσκεψη του στηνΙνδία.

Συγκεκριμένα, ερωτώμενος ο κ. Κάμερον για μία παρόμοια υπόθεση με ταγλυπτά του Παρθενώνα, αυτή του ινδικού διαμαντιού, Κοχ-ι-Νουρ, των 105 καρατίων που εκτίθεται στον Πύργο του Λονδίνου, απάντησε πως δεν υποστηρίζει τις επιστροφές.

Ο κ. Κάμερον σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Είναι το ίδιο ερώτημα που τίθεται με τα Ελγίνεια μάρμαρα. Η σωστή απάντηση για το Βρετανικό Μουσείο και άλλους πολιτιστικούς θεσμούς είναι να συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν. Δηλαδή να συνδέονται με άλλους θεσμούς ανά τον κόσμο για να εξασφαλίσουν ότι τα πράγματα που έχουμε και φροντίζουμε τόσο καλά θα τα μοιραζόμαστε σωστά με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

 Τον καιρό της αποικιοκρατίας, ο τότε αποικιακός Βρετανός γενικός κυβερνήτης της Ινδίας είχε κανονίσει ώστε το τεράστιο διαμάντι να δοθεί το 1850 ως δώρο στη βασίλισσα Βικτωρία.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης