"Λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξης των αγροτών", υποστηρίζει ο Μητσοτάκης

Την εβδομαδιαία ανασκόπηση του Φεβρουαρίου ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτήν αναφέρεται σε μια σειρά ζητημάτων όπως οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, οι καταλήψεις των Πανεπιστημίων καθώς και τα εργασιακά θέματα,την οικονομία και τέλος στον πολιτισμό.

Ειδικότερα για τους αγρότες, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι το μοναδικό μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι «είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής».  «Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα. Γι’ αυτό και από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, υπενθυμίζει όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή στη Βουλή στην «Ώρα του πρωθυπουργού», μεταξύ των οποίων είναι  η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, έκπτωση κατά 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες του έτους, δεκαετή ρύθμιση χρεών όλων των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της χώρας και κρατική κάλυψη του 75% των χρεών ειδικά στην Θεσσαλία, την επιδότηση μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών αλλά και ειδικά κίνητρα με μειωμένα ενεργειακά κόστη για τα σχήματα της Συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια με τη ΔΕΗ, και μείωση του ενεργειακού κόστους για την αγροτική άρδευση με το πρόγραμμα Απόλλων -το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης