Κόντρα με αλληλοκατηγορίες ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ για τα Τέμπη

Με σφοδρή αντιπαράθεση επι διαδικαστικών θεμάτων ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο των πτυχών της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Το ΠΑΣΟΚ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Δημήτρη Μάτζιου κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι λειτουργεί ως «σανίδα σωτηρίας» της κυβέρνησης. Είπε πως η εξεταστική επιτροπή οδηγεί σε «διάχυση ευθυνών» και σε «συγκάλυψη» και υποστήριξε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί πληρέστερα εάν η Βουλή υιοθετήσει την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Παράλληλα, παίρνοντας την σκυτάλη του κοινοβουλευτικού ακτιβισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ που το τελευταίο διάστημα εμφανίζει έντονη αντιπολιτευτική αρρυθμία, ζήτησε την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης ώστε η Ολομέλεια να συζητήσει σε επόμενο χρόνο όλες τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ή αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα για την συγκεκριμένη υπόθεση (2 εξεταστικές, 3 προανακριτικές).

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Θανάση Παφίλη ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «fake news». Απευθυνόμενος στον κ. Μάτζιο είπε: «Είστε αδιάβαστος και απαράδεκτος. Διαβάσατε την πρότασή του ΚΚΕ; Θα δείτε ότι μιλάμε για ποινικές ευθύνες» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Σανίδα σωτηρίας εμείς; Ποιοι μιλάτε; Έχουμε φάει λοτούς; Εσείς συγκυβερνήσατε 2 φορές με την ΝΔ. Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας αλλά υπερωκεάνιο σωτηρίας».

Επίσης, ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως η ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή εξέτασε ενδεχόμενη βλάβη των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής επιτροπής και όχι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών οι οποίες μπορεί να προκύψουν μόνο από την έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση ο προεδρεύων της Ολομέλειας και Α αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Γιάννης Πλακιωτάκης εξήγησε πως κατά τις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων όπου προγραμματίστηκε η ημέρα συζήτησης της πρότασης του ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση, ούτε κατέθεσε αίτημα αναβολής.

«Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης της Πέμπτης και της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι θα γίνει η συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ και ουδείς έφερε αντίρρηση. Η δικογραφία για την σύμβαση 717 ανακοινώθηκε στις 19/7/2023, πριν από 4 μήνες. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήρθε τώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Μάτζιος σημείωσε «η ΝΔ για δικό της κομματικό όφελος πιάνεται από την σανίδα σωτηρίας που της προσφέρει το ΚΚΕ σπεύδοντας να υιοθετήσει το αίτημά του χωρίς να το διαβάσει» και υποστήριξε ότι η στάση της πλειοψηφίας είναι προσχηματική και αποσκοπεί στην απόρριψη της πρότασης για προανακριτική εξέταση που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

«Η ΝΔ για το δικό της όφελος προκειμένου να μην υπάρξει έρευνα σε μια ώριμη δικογραφία του ευρωπαίου εισαγγελέα προτιμά να στηρίξει πρόταση για αναζήτηση πολιτικών ευθυνών και μας λέει ότι για την τραγωδία δεν φταίνε κυβερνητικές παραλήψεις αλλά ευθύνες της ΕΕ. Πρόκειται για καταφανή μεθόδευση που προσβάλει όχι μόνο την μνήμη των θυμάτων αλλά και την συνολική συνείδηση ενός λαού. Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να αφήνει στο συρτάρι μια ώριμη δικογραφία . Καταθέσαμε επισήμως προανακριτική εις βάρος Καραμανλή και Σπίρτζη. Να συνεδριάσει η Βουλή επι όλων των αιτήσεων. Η βιασύνη σημαίνει συγκάλυψη» είπε. .

Απαντώντας ο κ. Παφίλης από το ΚΚΕ ανέφερε «φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τα fake . Είστε αδιάβαστος και απαράδεκτος. Διαβάσατε την πρότασή του ΚΚΕ; Θα δείτε ότι μιλάμε για ποινικές ευθύνες. Εσείς ζητάτε σανίδα σωτηρία. Με διαδικαστικά κόλπα για να αποφύγετε την συζήτηση των δικών σας ευθυνών για την ασφάλεια σιδηροδρόμων. Παρά τα τερατώδη που είπατε εγώ δεν σας διέκοψα. Είστε αδιάβαστος . Βάλαμε όσα ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων. Σανίδα σωτηρίας εμείς; Ποιοι μιλάτε; Έχουμε φάει λοτούς; Εσείς συγκυβερνήσατε 2 φορές με την ΝΔ. Εσείς δεν είστε σανίδα σωτηρίας αλλά υπερωκεάνιο σωτηρίας» ενώ αντιδρώντας στις συνεχείς αντιδράσεις από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ είπε «γιατί φωνάζετε έτσι. Σαν τα κοκόρια που τα πατάνε στον σβέρκο. Εμείς υλοποιούμε όσα είπε ο κόσμος. Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί θα γίνουμε των νεκρών η φωνή. Αφήστε λοιπόν τα κόλπα γιατί τα ονοματεπώνυμα θα βγουν όλα και είναι και τα δικά σας μέσα. Μην με κάνετε να ανοίξω το στόμα μου. Θα τα πούμε όλα στην εξεταστική».

Από την ΝΔ ο κ. Θάνος Πλεύρης σημείωσε «Εκπλήσσομαι από την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ. Στην διάσκεψη συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ. Δεν έθεσε θέμα αναβολής της σημερινής συνεδρίασης. Τι ζητά το ΠΑΣΟΚ; Συγχρόνως συζήτηση εξεταστικής και προκαταρκτικής που έχουν άλλο περιεχόμενο ;

Την ΝΔ από την αρχή την ενδιέφερε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Τα στοιχεία βρίσκονται από τον Ιούλιο στην Βουλή αλλά το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση προανακριτικής την ημέρα που συνεδρίαση η Διάσκεψη για να προγραμματίσει την συζήτηση της πρότασης του ΚΚΕ».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης