Κατατέθηκε στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό - Θα συζητηθει στις 18 Δεκεμβρίου - Θα εφαρμοστεί από 1 Ιανουαρίου

Χιλιάδες συνταξιούχοι και... μη, περιμένουν την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιλύει με δίκαιο τρόπο δεκάδες ανισότητες που επί χρόνια ταλαιπωρούσαν και κυρίως αδικούσαν τους πολίτες.

Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την π. Τετάρτη και σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή, ώστε να συζητηθεί στις 18 του μήνα. Μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση του που αναμένεται να είναι υπερκομματική, θα υπάρξουν οι περίφημες διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την σωστή εφαρμογή των αποφάσεων και εν συνεχεία θα ισχύσει απί 1 Ιανουαρίου. Ανάμεσα στα πολλά του νομοσχεδίου:

- Καταργείται η μείωση κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) της κύριας και επικουρικής σύνταξης και εφεξής καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους συνταξιούχους που εργάζονται.

- Ανερχεται στις 30.000 ευρώ η οφειλή τρος τον ΕΦΚΑ ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή σύνταξης.

- Χορήγηση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες για πρώτη φορά από το ελληνικό κράτος, την ενιαιοποίηση των κανόνων και προϋποθέσεων χορήγησης σύνταξης θανάτου στα ορφανά τέκνα, την καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ και φυσικά τη δεύτερη για φέτος έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά.

- Δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, υπό την προϋπόθεση ότι η απασχόληση αυτή δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα ημέρες μηνιαίως.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης