Βροχή αντιδράσεων για το "mea culpa Τσίπρα": Βολές από Πολάκη και άλλα στελέχη του κόμματος, σιγή από Παππά

Ντόμινο αντιδράσεων εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαρακτήρισε «ατυχή» τη διαχείριση του ζητήματος των τηλεοπτικών αδειών και της Novartis.

Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο Παύλος Πολάκης και ακολούθησε η Έλενα Ακρίτα, ενώ συνεργάτες του Νίκου Παππά έλεγαν πως δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από πλευράς του πρώην υπουργού.

Στην τοποθέτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας για τη διαχείριση της υπόθεσης τηλεοπτικών αδειών γράφει τα εξής: «''Ατυχής η διαχείριση (μας) στις τηλεοπτικές άδειες και στην υπόθεση Novartis. Βάλαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που είχαν εμπλοκή με ανθρώπους που δεν είχαν καμία εμπλοκή''. Αλέξης Τσίπρας στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη. όταν το ωωωτιείπε παίρνει επικές διαστάσεις….».

WhatsApp_Image_2024-03-02_at_21_26_10_9d7731f7



Σαφώς επικριτικός προς τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ο στιχουργός Νίκος Μωραϊτης, προχωρώντας στην ακόλουθη ανάρτηση στο Twitter: «Να δίνεις συνέντευξη σε δημοσιογράφο που έγραψε ότι ο διάδοχός σου έκανε μόντελινγκ στο Άουσβιτς. Να σου λέει ''ήρθατε στο σωστό συνέδριο''(δηλαδή του κόμματός σου ήταν λάθος), κι εσύ να γελάς. Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Πρώτη φορά νιώθω τόσο πολιτικά μόνος - αλλά και τόσο ελεύθερος».

WhatsApp_Image_2024-03-02_at_21_26_01_cab4f7a7



Η επίθεση Πολάκη 

«Λάθος σύντροφε Αλέξη Τσίπρα! Ατυχές ήταν πως δεν ήρθες στο συνέδριο να τα πεις αυτά, αλλά πήγες στο συνέδριο της Καθημερινής» αντέδρασε ο Παύλος Πολάκης.

«Ατυχης ήταν η αυταπάτη μεγάλου τμήματος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ πως η “Δικαιοσύνη θα έκανε τη δουλειά της”. Η Δικαιοσύνη που αρχειοθέτησε με «αδιευκρίνιστα ποσά» το Γεωργιάδη και τον Αβραμοπουλο,που έβγαλε βούλευμα αθώωσης του Λοβερδου παρά τα ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ στοιχεία,η Δικαιοσύνη που δεν έβαλε φυλακή το Λιγνάδη,η Δικαιοσύνη που ακόμα “κλώθει”για το Predator και τα Τεμπη,η Δικαιοσύνη που καταδίκασε το Νίκο Παππα γιατί ανάγκασε τους καναλάρχες να πληρώσουν!! (Μπορώ να πω κι άλλα αλλά όχι τωρα)» προσθέτει στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης και συνεχίζει:

«Ατυχής δεν ήταν ο διαγωνισμός για τα κανάλια του Νικου Παππα και του Λευτέρη Κρετσου, αλλά η πολιτικη επιλογή μετά την απόφαση του ΣΤΕ που ερριξε το διαγωνισμό να ΜΗΝ ΞΑΝΑΝΟΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ με αλλαγή κανονισμού της Βουλης,αλλαγή σύνθεσης του σώματος των προέδρων της Βουλης και επιλογή νέου ΕΣΡ που θα έκανε ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ!!
Έτσι θα αποδεικνύαμε πως θα πηγαίναμε μέχρι ΤΕΛΟΥΣ όπως κάναμε με τους εργολάβους στα νοσοκομεία που μας ερριξε τον πρώτο νόμο το ΣΤΕ αλλά ξανανομοθετησαμε και ΔΙΩΞΑΜΕ τους εργολάβους σε 77 νοσοκομεία ,κερδίζοντας και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο !!» καταλήγει Παύλος Πολάκης.

Το «ουδέν σχόλιο» του Νίκου Παππά
Συνεργάτες του Παππά λένε πως δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από μεριάς του πρώην υπουργού για τα όσα είπε ο κ.Τσίπρας.

Λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τον τότε υπουργό, Νίκο Παππά, ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι «εγώ δεν έχω παρά να παραδεχθώ ότι στην υπόθεση της Novartis και στην υπόθεση της αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών, η διαχείριση που κάναμε ήταν ατυχής», για να συμπληρώσει πως «πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και καταλήγαμε να έχουμε τα ίδια και χειρότερα». Στο ίδιο πλαίσιο, η υπόθεση της Novartis δημιούργησε εχθρούς, «σε μια περίοδο που αναζητούσαμε συμμάχους», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως «υπήρχαν λάθη στους χειρισμούς μας».

Το mea culpa Τσίπρα
Με ισχυρή αυτοκριτική διάθεση, αλλά και μια συνολική αφήγηση για την περίοδο της διακυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια, έξι μήνες μετά την παραίτησή του, «φωτογραφίζοντας» παθογένειες, πρόσωπα και καταστάσεις της «πρώτης φοράς Αριστερά».

«Δραματική στιγμή» το δημοψήφισμα
Ερωτηθείς για το δημοψήφισμα, ο πρώην Πρωθυπουργός παρατήρησε πως «ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου η πιθανότητα να διαπραγματευθώ την παρουσία της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ», κάνοντας λόγο για «μια δραματική στιγμή». Όπως υποστήριξε, το 2015, «η Ελλάδα δεν είχε καμία δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της, αν δεν έπαιρνε άλλη δανειακή σύμβαση από τους εταίρους της. Η άλλη επιλογή ήταν η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ», για να επισημάνει ότι «το ερώτημα δεν ήταν παραμονή ή έξοδος από το ευρώ. Το ερώτημα ήταν αποδεχόμαστε αυτή την συμφωνία που οι εταίροι μας προτείνανε».

«Καρφιά» για Υπουργούς
Άφησε αιχμές, όμως, λέγοντας ότι είχαμε «και εμένα και τους περισσότερους -όχι όλους όμως τους συναδέλφους μας- στο υπουργικό συμβούλιο να κατανοούμε ότι η χώρα μας» στηλιτεύοντας τη στάση υπουργών του, όπως ο Γιάνης Βαρουφάκης, παρότι το δημοψήφισμα «δραματοποίησε τις εξελίξεις σε τόσο γρήγορο βαθμό που έδωσε τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω». Κατά τον κ. Τσίπρα, «η Ελλάδα δίχως αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα μπορούσε να βγει ποτέ στις αγορές». Ωστόσο, «εκεί είναι οι ευθύνες, ο εγκλωβισμός σε πρόσωπο που είχαν κρίσιμο ρόλο που είχαν προσωπική ατζέντα». Πλην του κ. Βαρουφάκη, «και άλλοι στο εσωτερικό της κυβέρνησής μου. Υπήρχαν πρόσωπα και δυνάμεις που φλέρταραν ή ευθέως μιλούσαν να βγει η χώρα από το ευρώ» αποκάλυψε, ενώ για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, «ουδέποτε απείλησε. Είπε ότι θα παραιτούμουν, αν δεν…» σε ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Δεν είχα στο μυαλό ότι ερχόμαστε να πάρουμε μια ιστορική ρεβάνς» περιέγραψε για τον κυβερνητικό του κύκλο, τη στιγμή που δεν παραγνώρισε ότι υπάρχει «έλλειψη αντιπολίτευσης» από την Αριστερά. «Η Δημοκρατία μας φέτος γιορτάζει τα 50 της χρόνια αλλά υπάρχει μια μαύρη βρώμικη κηλίδα στο επίσημο φόρεμα της είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών» παρατήρησε ο πρώην Πρωθυπουργός, σημειώνοντας για την υπόθεση των Τεμπών ότι δημιουργείται στη Βουλή «προσπάθεια συγκάλυψης».

Μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Στρεφόμενος εμμέσως προς το κόμμα του και τον Στέφανο Κασσελάκη, «η αδυναμία του προοδευτικού χώρου και η αδυναμίας αντιπολίτευσης να παίξει το ρόλο της μέσα στη βουλή» θα φουντώσει ένα «κύμα αντιπολιτικής», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή αν «δεν καταφέρουν οι προοδευτικές δυνάμεις να γίνουν από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης». «Η αριστερά έχει τις δικές της ευθύνες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρή την Ευρώπη» υποστήριξε, για να συμπληρώσει πως «η Αριστερά οφείλει να αναστοχαστεί, γιατί οι αξίες που υπερασπίζεται, είναι κατά την άποψή μου διαχρονικές».

Αναφορικά με τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος δικαίου, «σίγουρα δεν ήταν όλα τέλεια» αντέτεινε, λέγοντας ότι η «Αριστερά κρίνεται πολύ αυστηρά» και πως η δική του κυβέρνηση κρίθηκε αυστηρότερα από τη σημερινή. «Αν στην περίοδο της δικής μου διακυβέρνησης υπήρχε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να είχα σταθεί ούτε μια στιγμή στο Μέγαρο Μαξίμου» δήλωσε και πρόσθεσε πως «οφείλουμε να λειτουργήσουμε όλοι ώστε να αποκτήσει η Δημοκρατία μας ισχυρά θεσμικά αντίβαρα απέναντι στην εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία».

Έξαρση της Ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές
Για την παραγωγή πολιτικής μέσα από τα social media, «η απαξίωση της πολιτικής, η κρίση της εκπροσώπησης μας έχει οδηγήσει εκεί» σημείωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «η δημοκρατία μας είναι μια κουρασμένη δημοκρατία ,η κοινωνία είναι κουρασμένη» καθώς βιώνουμε κρίσεις αλλεπάλληλα από το 2008 και εξής. Στο πλαίσιο αυτό, προέβλεψε πως «στην Ελλάδα θα έχουμε μια έξαρση αντιπολιτικής και ακροδεξιάς στις επόμενες εκλογές. Αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε ως κίνδυνο όλες οι πολιτικές δυνάμεις», για να προειδοποιήσει ότι «η μεταπολιτική θα μετατραπεί σε κύμα αντιπολιτικής αν δεν το σταματήσουμε».

Για τον αντιαμερικανισμό της Αριστεράς, «η ουσία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου δεν βρίσκεται στο φολκλόρ και το τελετουργικό» παρατήρησε και δηλώνοντας «συνεπής διαδηλωτής», «ο αντιαμερικανισμός μου είχε ένα πλαίσιο», όπως εξήγησε, εξαίροντας τον υποστηρικτικό ρόλο του Μπάρακ Ομπάμα στην ελληνική κρίση χρέους. «Εγώ ένας πούρος αντιαμερικανός, αλλά η κυβέρνησή μου έπαιξε σημαντικό ρόλο για να βελτιωθούν αυτές οι σχέσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ για το επιχειρούμενο άνοιγμα στη Ρωσία, «ο πρώτος ο οποίος άνοιξε το δρόμο για μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για στενές σχέσεις ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Δεν πρωτοτύπησα σε αυτό, σε άλλα πρωτοτύπησα», ανέφερε.

Ακόμη, χαρακτήρισε ως «ανοησίες» τα περί μιμητισμού του Ανδρέα Παπανδρέου, λέγοντας ότι «δεν ήμουν οπαδός» του, αλλά «υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ελληνικής δημοκρατίας, γιατί ολοκλήρωσε την Μεταπολίτευση». Ωστόσο, «ο άνθρωπος που μπήκε δυναμικά να χτυπήσει το κατεστημένο στο τέλος έγινε ο ίδιος κατεστημένο», τόνισε.

Στον απολογισμό της διακυβέρνησής του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δυσαρεστημένος γιατί «μετά από 50 χρόνια ομαλής πορείας, σταθερότητας, ευκαιριών που έδωσε η αποκατάσταση της δημοκρατίας τα νέα παιδιά φεύγουν», διαπιστώνοντας πως «έχει υπάρξει μια ρωγμή στο κοινωνικό συμβόλαιο της Μεταπολίτευσης».

Ευφυής ιδέα το μαξιλάρι
Για την κυβέρνησή του, «παρά τις προθέσεις μας από λάθη και παραλείψεις δώσαμε πολλές φορές μια εικόνα από αυτό που επιδιώκαμε. Είμαι απογοητευμένος που ενώ πετύχαμε πολλά διαχειριστήκαμε ενοχικά την μεγάλη μας επιτυχία στην πιο κρίσιμη στιγμή η χώρα να παραμείνει με μια διέξοδο ορατή να βγει από τα μνημόνια και την επιτροπεία», περιέγραψε, κάτι που δεν ήταν καθόλου φανερό αυτό του 2015 «αν δεν υπήρχε η ευφυής ιδέα του περιβόητου μαξιλαριού». Επίσης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε απογοητευμένος και από το γεγονός ότι δεν προχώρησε ένας «βελούδινος χωρισμός» στο θέμα της εκκλησίας και του κράτους παρά τη συμφωνία που είχαμε κάνει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και για πτυχές της Συμφωνίας με τους θεσμούς που η κυβέρνησή του διαχειρίστηκε ενοχικά.

Στρώσαμε το τραπέζι που ήταν στο πλαίσιο της διάλυσης για να γευθεί τους καρπούς του δείπνου ο σημερινός πρωθυπουργός. Αλλά έτσι είναι η ζωή, σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παραλίγο στην κυβέρνηση ο Θεοδωράκης
Ως προς την κυβερνητική συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, «κάθε φορά κάνεις επιλογές στο πλαίσιο των δυνατότητων που υπήρχαν. Δεν υπήρχαν όροι εμπιστοσύνης εκείνη την περίοδο» σημείωσε, για να γνωστοποιήσει πως «το 2018 ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να μην μπει στην κυβέρνηση».

Χωρίς γραβάτα, χωρίς λεκέ
Τέλος, δήλωσε περήφανος για την έξοδο από τα μνημόνια, την αναδιάρθρωση του χρέους και τη δυνατότητα να μπορεί να σταθεί ελεύθερα στις αγορές και την ευρωζώνη, την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς «θεωρώ ότι αυτή ήταν μια σπουδαία στιγμή» όπως είπε, και καταληκτικά «μπορώ να δηλώνω περήφανος πάρα τις δύσκολες στιγμές τα λάθη και τις παραλείψεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως η εντιμότερη στη διαχείριση των οικονομικών» υπογράμμισε, αφήνοντας το πουκάμισο της χώρας χωρίς λεκέ. «Γιατί, αν φορούσαμε γραβάτα, μπορεί να κρύβαμε και το λεκέ», κατέληξε.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης