Βαρουφάκης: Εγώ δεν θα αφήσω ακυβέρνητο το ΜέΡΑ25,δεν είμαι Τσίπρας

Η ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη
Συνοδοιπόροι, όπως δεν ήμουν Τσίπρας το 2015, δεν θα γίνω Τσίπρας σήμερα. Ουδείς αναντικατάστατος, ναι. Αλλά κι ουδείς δικαιούται να αφήσει το ΜέΡΑ25 ακυβέρνητο, χωρίς διαδικασία διαδοχής, πριν το καλοκαίρι, στο δρόμο για το Συνέδριο. Θα επρόκειτο για κλασική αστική ολιγαρχική στάση του τύπου: «μετά από εμένα το χάος». Το ίδιο και μια ανθρωποθυσία συνοδοιπόρων γύρω μου ώστε να μείνω εγώ αλώβητος την ώρα που ικανοποιείται το αίτημα κάποιων για χαρακίρι «υπευθύνων».
Έχω υποχρέωση στον κόσμο που μας σταματά στο δρόμο, που μας λέει «μην τα παρατήσετε». Έχω υποχρέωση σε εσάς να εγγυηθώ, τουλάχιστον μέχρι το Συνέδριο, την ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25. Της εμπροσθοφυλακής στη μάχη για την περιφρούρηση προοδευτικών πολιτικών, ιδεών, θέσεων και αξιών που μας υπερβαίνουν όλες και όλους, με πρώτη την επανα-νοηματοδότηση της διάκρισης Αριστεράς-Δεξιάς, η απαξίωση της οποίας συσκοτίζει τα αίτια της ανισότητας, την φύση της συστημικής κρίσης και τις δυνατότητες των πολλών να απελευθερωθούν από τον ζυγό των πολύ λίγων.
Ολόκληρη η ομιλία του επικεφαλής του ΜΕΡΑ25
Καλημέρα. Καλώς ήλθατε στην συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής που έχουμε ιερή υποχρέωση να καταγραφεί στην κοινή μας Ιστορία ως το εφαλτήριο της ανασυγκρότησης του ΜέΡΑ25 μετά από την ήττα – όχι επειδή έχουμε εμείς ανάγκη ένα κόμμα, αλλά επειδή αυτό το κόμμα έχει σημαντικό ρόλο να παίξει τα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Ιδίως για τους ανθρώπους που δεν νοιάζονται για τα κόμματα αλλά που πνίγονται από την όλο και πιο ζοφερή καθημερινότητα για λόγους που μόνο το ΜέΡΑ25 αναλύει από την Ίδρυσή μας έως σήμερα.
Πριν ο,τιδήποτε άλλο, θέλω να ευχαριστήσω την «παλιοσειρά» – όλες και όλους εσάς που είμαστε μαζί από την πρώτη μέρα – κάποιες, κάποιοι, πριν καν υπάρξει ΜέΡΑ25, τότε που χτίζαμε πανευρωπαϊκά το DiEM25, των οποίων οι 140 χιλιάδες συνοδοιπόροι μας έχουν σήμερα τα βλέμματα στραμμένα πάνω μας ελπίζοντας και πιστεύοντας στο νέο μας ξεκίνημα.
Θέλω ακόμα, με την ίδια θέρμη, να ευχαριστήσω 11 σπουδαίους ανθρώπους που κόσμησαν τα ψηφοδέλτιά μας και που βρίσκεστε σήμερα εδώ.
Έρρικα Ασημακοπούλου
Νένα ΒενετσάνουΗρώ Διώτη
Μάριο Διονέλλη
Νίκο Θεοχαράκη
Δημήτρη Ζερβουδάκη
Δημήτρη Κανελλή
Αλεξάνδρα Κορωναίου
Πάολα Ρεβενιώτη
Σεραφείμ Σεφεριάδη
Φαίη Τζανετουλάκου
Το Άρθρο 4.1.2 του Καταστατικού δίνει στο Γραμματέα την διακριτική ευχέρεια να διευρύνει έως και κατά 15 μέλη την ΚΕ. Θέλησα, πάραυτα, να έχω τη σύμφωνη γνώμη και της Πολιτικής Γραμματείας που, στην τελευταία της Συνεδρία, ενέκρινε ομόφωνα την ένταξή σας, ως πλήρη μέλη, στην ΚΕ – μια πρόσκληση ένταξης που μας κάνατε την τιμή να αποδεχθείτε. Αν και δεν προβλέπεται από το Καταστατικό, τύποις, ζητώ από την ΚΕ να τις/τους καλωσορίσουμε στους κόλπους μας δια βοής. Υπάρχει κάποια αντίρρηση;
Καλώς ήλθατε συνοδοιπόροι στην Κεντρική μας Επιτροπή! Έρχεστε σε δύσκολες στιγμές, αμέσως μετά από μια μεγάλη ήττα. Κόντρα στις κραυγές του συστήματος ότι το ΜέΡΑ25 διαλύεται, εσείς έρχεστε με σηκωμένα τα μανίκια, με το χαμόγελο στο πρόσωπο, να βάλετε ένα χεράκι στην ανασυγκρότηση του ΜέΡΑ25. Όχι απλά για να διασωθεί και να ενισχυθεί ο μόνος εκφραστής της Πλουραλιστικής Οικολογικής Αριστεράς, αλλά και για να βάλετε πλάτη στην ανασύνταξη του ευρύτερου Αγωνιστικού Προοδευτικού Χώρου – να γίνετε, μαζί μας, πρεσβευτές και ενωτικοί καταλύτες, μέσα κι έξω από το ΜέΡΑ25, της Ανασύνταξης του Χώρου που ηττήθηκε στις τελευταίες εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να καταθέσω στην ΚΕ μια πρόταση που θα πάει μπροστά την υπόθεση της ανασύνταξης αυτού του ευρύτερου χώρου – την ευρεία, ουσιαστική διεύρυνση της συμμαχίας μας που σας έφερε σήμερα εδώ. Η ένταξή σας μας δίνει την ευκαιρία να συνεχιστεί η δουλειά που έγινε, ιδιαίτερα ανάμεσα στις εκλογές του Μαΐου και εκείνες του Ιουνίου, και αφορά στην προσέγγιση του ΜέΡΑ25 μ’ έναν ανένταχτο κόσμο της Αριστεράς που είτε δραστηριοποιείται σε κοινωνικούς χώρους και κινήματα είτε είχε προσωρινά αποσυρθεί. Η σύνδεσή σας με τον κόσμο αυτό, των κινήσεων που ήδη υπάρχουν μέσα στο οικολογικό και το αντιρατσιστικό κίνημα, στο κίνημα για τα δικαιώματα, στον πολιτισμό και τα πανεπιστήμια, θα βοηθήσει το ΜέΡΑ25 να παίξει ρόλο στη Συσπείρωση και την Ανασυγκρότηση του κατακερματισμένου Πλουραλιστικού Οικολογικού Προοδευτικού Χώρου.
Προτείνω λοιπόν εσείς, με όποια άλλα μέλη της ΚΕ ενδιαφέρονται, αλλά και μέλη και φίλους, στο πλαίσιο της αυτο-οργάνωσης, να ηγηθείτε μιας Πρωτοβουλίας Διαλόγου, Ενότητας & Ανασύνταξης (το τελικό όνομα θα το βρούμε) που, με ορίζοντα το Συνέδριο μας τον Δεκέμβρη, να απευθύνει εκ μέρους τουΜέΡΑ25 κάλεσμα σε ειλικρινή αυτοκριτικό διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί κοινό έδαφος για μια νέα ενωτική προσπάθεια που θα βοηθήσει κι εμάς στη διαδικασία οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΜέΡΑ25. Προτείνω η ΚΕ να αναθέσει, αρχικά, αυτή την πρωτοβουλία στην Ηρώ Διώτη και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.
Σήμερα, ο στόχος της ΚΕ μας είναι να απαντήσουμε συλλογικά σε δύο ερωτήματα: «Τί έφταιξε για την εκλογική ήττα;» Και, «τί πρέπει να κάνουμε από εδώ κι εμπρός;» Πριν όμως περάσουμε στο κυρίως θέμα, επειδή η ζωή τρέχει, και μαζί της η διεθνής και εγχώρια άρχουσα τάξη συνεχίζει να κατεδαφίζει ζωές και αξίες, επιτρέψτε μου να εισηγηθώ τρία ψηφίσματα για θέματα διεθνούς σημασίας επί πλέον των τριών ψηφισμάτων που αφορούν τα εσωτερικά μας.
Ψήφισμα 4ο: Η ΚΕ του ΜέΡΑ25 σημειώνει την σιγή ιχθύος των αρχών Ελλάδας και ΕΕ όσον αφορά στη διερεύνηση του εγκλήματος στα ανοικτά της Πύλου. Στη μνήμη των εκατοντάδων νεκρών και στο όνομα του ανθρωπισμού, το ΜέΡΑ25 δεν θα σταματήσει να απαιτεί την αποκάλυψη της αλήθειας για τις πραγματικές ευθύνες του Λιμενικού και της Frontex όσον αφορά τον χαμό τόσων συνανθρώπων μας.
Ψήφισμα 5ο: Η ΚΕ του ΜέΡΑ25 καταδικάζει την δολοφονική, παράνομη εισβολή Ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, καθώς και την κυνική παρουσίασή της από τα Δυτικά ΜΜΕ ως «ειδική επιχείρηση» του Ισραηλινού στρατού που στόχο είχε «θυλάκους τρομοκρατών». Η υποκρισία και η μαύρη προπαγάνδα του Δυτικού κατεστημένου σιγοντάρει εγκλήματα πολέμου, στο βαθμό που τα συγκαλύπτει.
Ψήφισμα 6ο: Η ΚΕ του ΜέΡΑ25 (α) καταδικάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πώληση στην Ουκρανία «βομβών διασποράς» (clusterbombs) που είναι απαγορευμένες από τουλάχιστον εκατό χώρες (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία κι η Βρετανία), και (β) απαιτεί απάντηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αν το φορτίο αυτό ή μέρος του διακινήθηκε μέσω Αλεξανδρούπολης ή άλλου ελληνικού λιμανιού ή αεροδρομίου.
Έρχομαι τώρα στην ημερήσια διάταξη: «Τί έφταιξε για την εκλογική ήττα;» Και, «τί πρέπει να κάνουμε από εδώ κι εμπρός;» Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, και εμού, έχει έκταση δέκα χιλιάδες λέξεις – τις οποίες έχετε μελετήσει, επί των οποίων πολλές, πολλοί έχετε ήδη τοποθετηθεί. Προφανώς δεν πρόκειται να σας κουράσω διαβάζοντάς την. Θα μιλήσω όμως για το πνεύμα στο οποίο γράφτηκε.
Μετά από μια ήττα, κάθε σοβαρή αποτίμηση πρέπει να βρει τρόπο να αποφύγει τη Σκύλα της αυταρέσκειας, που σε κάνει να αποφεύγεις την ειλικρινή αυτοκριτική, και τη Χάρυβδη του αυτοκτονικού αυτό-μαστιγώματος. Είναι φυσιολογικό να διαφωνούμε για την ακριβή πορεία που θα μας βγάλει από αυτή τη στενωπό, συνετά, με τον σωστό συνδυασμό αυτοκριτικής και περηφάνειας για όσα κάναμε. Είναι λογικό κάποιοι να πλέουν πιο κοντά στη Σκύλα, άλλοι πιο κοντά στη Χάρυβδη, όλοι μαζί όμως πασχίζουμε να περάσουμε μεταξύ τους αλώβητοι και πιο δυνατοί στον αγώνα υπέρ των πολλών – για τους ανθρώπους, όχι για τα αξιώματα.
Σε αυτή την πορεία αυτοκριτικής, δεν πρέπει να ξεχάσουμε πως τέλεια, κοινά απολύτως αποδεκτή αποτίμηση των αιτίων της ήττας δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει. Και πως, ναι, το επόμενο κοινό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση προϋποθέτει την απόφαση να σταματήσουμε να ψάχνουμε την τέλεια αποτίμηση συγκλίνοντας επί της αρχής μιας κοινώς αποδεκτής, πλουραλιστικής αποτίμησης.
Αυτό νομίζω πως το πετυχαίνει η Εισήγηση – όπως έκρινε κι η συντριπτική πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας. Συνδυάζει την έντονη αυτοκριτική, την διάθεση να μην αφήσουμε τίποτα στο απυρόβλητο και την βαθιά πολιτική αποτίμηση των επιλογών μας, με την συνολική πολιτική ανάλυση της συγκυρίας, τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής/διεθνούς

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης