«Νέστος»: Το πιο γνωστό ναυάγιο του Πατραϊκού

ΝΑΥΑΓΙΟ ΝΕΣΤΟΣ

ΠΕΡΙΟΧΗ: Ψαθόπυργος Αχαΐας

ΒΑΘΟΣ: 24 – 48m

ΧΡΟΝΟΣ ΤΑΞΙΔΙΟΥ: 20min

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ: ADV και πάνω

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Το ναρκαλιευτικό Νέστος, είναι βυθισμένο σε όρθια θέση σε βάθος από 24 ως 48 μέτρα με την πλώρη του να βρίσκεται στο πιο βαθύ σημείο. Βρίσκεται σε ιζηματογενή βυθό με μεγάλη σχετικά κλίση.

Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο ναυάγιο που προσφέρεται για διεισδύσεις σε πολλά τμήματα του, ενώ το σχετικά μικρό του μήκος επιτρέπει πολλές βόλτες σε όλο το μήκος και πλάτος του.

Κατά την επίσκεψή του στο πλοίο και ξεκινώντας από την πλώρη του, ο δύτης θα συναντήσει τα αμπάρια, τα τύμπανα με τα συρματόσχοινα, τη γέφυρα, το μεγάλο ατμολέβητα και τέλος το πηδάλιό του.

Το ναυάγιο αποτελεί ένα τεχνητό ύφαλο πλούσιο σε ζωή, από κοπάδια μικρών ψαριών έως και πολύ μεγάλων όπως μουγγριά, μαγιάτικα και ροφοί. Στις διάρκεια των νυχτερινών καταδύσεων στο Νέστος δεν είναι λίγες οι φορές που μπορούμε να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με μεγάλες συναγρίδες.

ΙΣΤΟΡΙΑ:

Στην σημερινή θέση Ψαθόπυργος κοντά στην Πάτρα βρίσκεται το ναυάγιο του Ναρκαλιευτικού Νέστος που βυθίστηκε στις 23 Απριλίου του 1941 από την Γερμανική αεροπορία.

Το Νέστος ήταν ένα από τα τέσσερα Ναρκαλιευτικά που αγοράστηκαν από την κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά το 1938 (τα υπόλοιπα τρία ήταν τα Στρυμών, Αξιός, Αλιάκμον) και τα τέσσερα παραπάνω πλοία  ήταν τροποποιημένα αλιευτικά.

Το Νέστος είχε κατασκευαστεί στο Ναυπηγείο του Selby τον Νοέμβρη του 1925 για λογαριασμό της εταιρίας Pickering & Haldane με αρχικό όνομα Lord Bradbury. Είχε συνολικό μήκος 134.8 ποδών, πλάτος 23.9 και βάθος 14 ποδών. Η μέγιστη ταχύτητα του ήταν 9 κόμβοι, ενώ μετά την μετατροπή του έφερε πυροβόλο όπλο 37 χιλιοστών, δεύτερο πυροβόλο μικρότερου διαμετρήματος και την δυνατότητα μεταφοράς ως 40 ναρκών.

www.ioniandivers.gr