Δυτ.Ελλάδα: Σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο το πρόγραμμα των αστέγων

Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, με 60 δήμους την Εκκλησία, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και μη κερδοσκοπικούς φορείς, για την υλοποίηση του προγράμματος που θα εξασφαλίσει από τον Ιανουάριο τη στέγαση, και την εργασιακή επανένταξη 1200 αστέγων συμπολιτών μας.

Το πρόγραμμα για τους αστέγους, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πρωτογενές πλεόνασμα, στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο ένας αφορά την στέγαση και συγκεκριμένα την κάλυψη ενοικίου, την κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας, δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης και υπόδησης, υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας, δαπάνες κάλυψης καθημερινών αναγκών ή δαπάνες για προσωρινή αναδοχή ενήλικα αστέγου από οικογένεια και αυτό είναι μια επιπλέον καινοτομία.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εργασιακή ένταξη και περιλαμβάνει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, την υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης, συνεταιρισμού την αυτοαπασχόληση, την απασχόληση στον αγροτικό τομέα ή επιταγή κατάρτισης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου είναι 9,4 εκατ. ευρώ, καταβλήθηκαν στους φορείς της Εκκλησίας και της Αυτοδιοίκησης προκαταβολές άνω 8 εκατ. ευρώ, για παροχή τροφίμων και γευμάτων μέσα στις γιορτές. Παράλληλα, προωθήθηκαν όλες οι συμβάσεις για την στήριξη κοινωνικών ξενώνων, και μονάδων αστέγων προϋπολογισμού 1,8 εκατ. Ευρώ.