«Έξυπνες» τέσσερις σήραγγες του τρένου στην Αχαΐα

«Έξυπνες» θα γίνουν οι 10 μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων του ταμείου η αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας των 10 μεγαλύτερων σιδηροδρομικών σηράγγων του ΟΣΕ με χρήση έξυπνων συστημάτων ΙοΤ.

Συνολικά ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 38,57 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στη Δράση «αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου με έργο – ΣΔΙΤ» συνολικής αξίας 130 εκατ. ευρώ. Φορέας Υλοποίησης του έργου είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

Στόχος του εν λόγω έργου είναι με την εγκατάτασταση έξυπνων συστημάτων να επιτευχθεί επίλυση των επιτακτικών ζητημάτων ασφάλειας των σηράγγων σε ό,τι αφορά την έλλειψη πυρανίχνευσης – πυρασφάλειας, έλλειψη φωτισμού καθώς και την έλλειψη παρακολούθησης κρίσιμων παραμέτρων της δομικής υγείας τους. Στο έργο περιλαμβάνονται όλες τις απαράιτητες υπηρεσιες (Πιλοτική Λειτουργία, Παραγωγική Λειτουργία, Εκπαίδευση, εγγύηση εξοπλισμού και εφαρμογών), ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελσματική θέση του σε παραγωγική λειτουργία.

Στην πρώτη δεκάδα των σιδηροδρομικών τούνελ τις οποίες υλοποίησε ή κατασκευάζει η ΕΡΓΟΣΕ και οι οποίες έχουν μία διασπορά από 2,2 μέχρι 9,2χλμ., περιλαμβάνονται και τέσσερις στην Αχαϊα, που είναι οι εξής:

> Σήραγγα Παναγοπούλας: Δίδυμη σήραγγα 4,4 χλμ. στο τμήμα Αίγιο – Πάτρα. Προβλεπόμενη λειτουργία 2026.
> Σήραγγα Αιγίου: Μονή σήραγγα 3,5 χλμ. διπλής κατεύθυνσης στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο. Σε κυκλοφορία.
> Σήραγγα Πλατάνου: Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης 2,7 χλμ. στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο. Σε κυκλοφορία.
> Σήραγγα Τράπεζας: Μονή σήραγγα διπλής κατεύθυνσης 2,2 χλμ. στο τμήμα Κιάτο – Αίγιο. Προβλεπόμενη λειτουργία 2026.