Μέτρα της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας για να αντιμετωπιστούν λειψυδρία και αλόγιστη χρήση
Τα μέτρα διαχείρισης της παροχής ύδρευσης κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού και παράλληλα να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κλοπής, ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας κ. Γιώργος Ντίνος, πλαισιωμένος από τον Τεχνικό Διευθυντή κ. Παναγιώτη Νικολόπουλο και τον συνεργάτη της ΔΕΥΑ κ. Παναγιώτη Κατσαούνη.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ντίνος, ο περασμένος χειμώνας ήταν από τους πιο «στεγνούς», μιας και σημειώθηκαν ελάχιστες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις και οι ταμιευτήρες νερού δεν γέμισαν επαρκώς. Η χαμηλή ποσότητα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα σε συνδυασμό με την αύξηση της κατανάλωσης λόγω καλοκαιριού, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα που η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας έχει εγκαίρως εντοπίσει, σημείωσε ο κ. Ντίνος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Καλούμαστε να κάνουμε κάτι για να μη φτάσουμε να δίνουμε νερό με το δελτίο».
Μιας και ειδικά το καλοκαίρι παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της αλόγιστης χρήσης νερού για πότισμα περιβολιών και κήπων, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας στην πρόσφατη συνεδρίασή του έλαβε τις εξής αποφάσεις:
Α) Περιορισμός και σε κάποιες περιπτώσεις απαγόρευση χρήσης νερού σε συγκεκριμένες ώρες, κυρίως σε περιφερειακές κοινότητες, ώστε να διασφαλίζεται επάρκεια υδροδότησης.
Β) Αύξηση προστίμου για συμπολίτες που συλλαμβάνονται να κλέβουν νερό, κυρίως σε απομακρυσμένες κοινότητες όπου δεν υπάρχουν ψηφιακά υδρόμετρα. Ειδικότερα, το πρόστιμο από 1.000 ευρώ ανά περίπτωση εκτινάχθηκε στα 5.000 ευρώ και διπλασιάζεται σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης.
«Δεν είμαστε κακοί επιβάλλοντας πρόστιμα, όμως όποιος κλέβει νερό το κάνει σε βάρος των συνετών συμπολιτών του. Αν οι συμπολίτες μας δεν έχουν νερό εξαιτίας της δικής μας παρανομίας, κάποια στιγμή ίσως έρθει και η δική μας σειρά» τόνισε ο κ. Ντίνος, προαναγγέλλοντας παράλληλα εκτεταμένους ελέγχους από συνεργεία της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας σε όλη την έκταση του Δήμου.
Παράλληλα, έγινε αναφορά στην άρδευση των κτημάτων και σε φαινόμενα που παρατηρούνται σε κάποιες κοινότητες, όπου καταναλωτές ποτίζουν παράνομα από το νερό της ύδρευσης. Για να περιοριστεί αυτή η κατάσταση, βρίσκεται σε καλό ποσοστό προόδου η καταγραφή των κτημάτων. Επίσης, οργανώνεται η λειτουργία νέων γεωτρήσεων που θα δοθούν άμεσα προς χρήση, για να υπάρχει επάρκεια νερού κυρίως σε κοινότητες που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα τους θερινούς μήνες.
Σε κάθε περίπτωση και νομοθετικά η ύδρευση προηγείται της άρδευσης και είναι βέβαιο ότι όπου χρειαστεί, εάν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα θα σταματήσει εντελώς η άρδευση.
Επίσης, τόνισε πως το επιτελείο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας προχωρά στη σύνταξη μιας μεγάλης μελέτης που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο της άρδευσης όλου του Δήμου, ώστε να είναι έτοιμη να υποβληθεί για χρηματοδότηση σε κάποιο από τα εθνικά ή ευρωπαϊκά εργαλεία.
«Πρέπει να σεβόμαστε το νερό γιατί δεν είναι απεριόριστο. Όταν οι άλλοι συμπολίτες δεν έχουν νερό, ίσως έρθει και η σειρά η δική μας. Εμείς κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, όμως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Ίσως να δούμε άμεσα και αλλαγή τιμολογιακής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν φαινόμενα υπέρμετρης κατανάλωσης τους επίμαχους θερινούς μήνες» κατέληξε ο κ. Ντίνος.
Με τη σειρά του, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί ολιστικά το ζήτημα των μεγάλων αρδευτικών αναγκών του καλοκαιριού. «Με την προσπάθεια της ΔΕΥΑ, καλύπτονται οι ανάγκες της καθημερινότητας αλλά το πρόβλημα παραμένει και θα είναι διαχρονικό. Χρειάζονται μεγάλα έργα όπως πχ αυτό της αποχέτευσης» σημείωσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας τρεις συγκεκριμένους άξονες για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης: Την ανάγκη να αντιληφθεί η Κεντρική Διοίκηση τη σημασία της εξασφάλισης κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό της άρδευσης με κατασκευή κλειστών δικτύων με μετρητές, την ετοιμότητα των ΔΕΥΑ και των ΤΟΕΒ ώστε να διεκδικήσουν αυτά τα κονδύλια και βεβαίως την αλλαγή νοοτροπίας των καταναλωτών, που πρέπει να προστατεύσουν το υπέρτατο αγαθό του νερού με τη δική τους στάση.