160 Γερμανοί οικονομολόγοι ζητούν να αφεθεί ο ευρωπαϊκός Νότος στην τύχη του

Με κοινό κέιμενό τους, 160 Γερμανοί οικονομολόγοι διαμαρτύρονται για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, λέγοντας ότι η Γερμανία και οι χώρες ου «αντέχουν» δεν πρεπει να δώσουν καμία εγγύηση για τα χρέη, τα οποία πρέπει να πληρώσουν οι χώρες που τα δημιούργησαν ή οι πιστωτές που πήραν το ρίσκο. Η επιστολή καταλήγει, ζητώντας από τους πολίτες να πιέσουν τους βουλυτές των περιφερειών τους για να αλλάξει η απόφαση.

Η επιστολή επιδοκιμάσθηκε από υπερ-συντηρητικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελεύθερων, καθώς και από επιχειρηματίες. Η επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Εμείς, οικονομολόγοι των γερμανόφωνων χωρών, βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία την απόφαση για την τραπεζική ένωση η οποία θα αναλάβει τη συλλογική ευθύνη για όλα τα τραπεζικά χρέη του ευρωσυστήματος. Τα τραπεζικά αυτά χρέη είναι τρεις φορές μεγαλύτερα σε σχέση με τα κρατικά χρέη και ανέρχονται στις πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται σε κρίση σε πολλά δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι, οι συνταξιούχοι και οι αποταμιευτές των χωρών που μέχρι τώρα αντέχουν δεν θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη για την εξασφάλιση αυτών των χρεών αλλά και των απωλειών που θα υποστούν από τη χρηματοδότηση των πληθωριστικών φουσκών των νοτιευρωπαϊκών χωρών.

Οι τράπεζες πρέπει να αποτύχουν. Αν οι οφειλέτες αδυνατούν να εξοφλήσουν, τότε υπάρχει μία μόνο ομάδα που μπορεί να πρέπει και μπορεί να φέρει αυτό το βάρος: Οι ίδιοι οι πιστωτές. Και αυτό γιατί εκείνοι πήραν συνειδητά το επενδυτικό ρίσκο και γιατί εκείνοι διαθέτουν την απαραίτητη περιουσία".

Ο κ. Σόιμπλε απαντώντας στους 160, είπε ότι «οι οικονομολόγοι πρέπει να χρησιμοποιούν τον όρο "τραπεζικά χρέη" υπεύθυνα», καθώς και ότι «προκαλούν σύγχυση στην κοινή γνώμη», ενώ διέψευσε τον ισχυρισμό τους ότι μέσω του Μηχανισμού Σταθερότητας η Γερμανία εγγυάται τα τραπεζικά χρέη. «Στην ουσία δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση της εγγύησης, αλλά για την δημιουργία μιας κοινής εποπτείας στην Ευρώπη», τόνισε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης