Τι υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα : Νέα μέτρα αλλά και εξορθολογισμοί σε ΦΠΑ και αντικειμενικές αξίες

Νέες μειώσεις δαποανών και νέα εισπρακτικά μέτρα έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα. Όπως αποκαλύπτει η "Καθημερινή' η συμφωνία περιλαμβάνει «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών στα επίπεδα του 2013 (έτσι κατάφεραν να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,4 δισ. ευρώ).

Πιο αναλυτικά :

* Για φέτος δεν απαιτούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα. Η κυβέρνηση θα καλύψει «τρύπες» στα δημοσιονομικά μεγέθη, εφόσον προκύψουν αποφάσεις δικαστηρίων που θα ανατρέπουν την εισοδηματική πολιτική.

* Το φθινόπωρο θα πρέπει να υιοθετηθούν τα νέα μέτρα για το 2015. Το κενό θα πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015. Παράλληλα, για το 2016 η τρόικα «βλέπει» δημοσιονομικό κενό που ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ και για το 2017 στα 2,2 δισ. ευρώ.

* Προώθηση ενός νέου πακέτου μεταρρυθμίσεων στα πρότυπα εκείνου που διαμόρφωσε ο ΟΟΣΑ.

* Νέα συμφωνία για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, με σύστημα που θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με εκείνα που ισχύουν στην Ε.Ε., μέσω νόμου που θα υιοθετηθεί το φθινόπωρο του 2014.

* Από την 1η Ιανουαρίου 2015, απαλλαγή από το σύστημα ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, έως τον Ιανουάριο του 2017 θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, το οποίο θα συμβαδίζει με τις εμπορικές αξίες.

* Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που δεν αποπληρώθηκαν πέρυσι (διατέθηκαν 6 δισ. ευρώ αντί πρόβλεψης για 8 δισ.), θα εξοφληθούν εντός του τρίτου τριμήνου του 2015, μαζί με άλλα 2,5 δισ. ευρώ που είναι φετινές υποχρεώσςεις.

* Θα επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις, καθώς πλέον τα έσοδα για φέτος συρρικνώνονται στο 1,5 δισ. ευρώ. Η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης