Σχέδιο διάσωσης των Ισπανικών Τραπεζών με 100 δισ. ευρώ αν δεχθούν... μνημόνιο

Ισπανία χάρτης

Το Eurogroup ετοιμάζεται να ζητήσει από την ισπανική κυβέρνηση «την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα» αν θέλει οικονομική βοήθεια για τις τράπεζές της. Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup εξετάζουν σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών που φτάνει έως και τα 100 δισεκ. ευρώ.

Οι Ισπανοί παραδέχτηκαν ότι θα τεθούν όροι στην ισπανική κυβέρνηση, «αλλά αυτοί θα αφορούν μόνον την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού της τομέα» όπως διευκρίνησεσε κυβερνητική πηγή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την ίδια πηγή ωστόσο, δεν ξεκαθαρίζεται προς το παρόν αν το ΔΝΤ θα μετάσχει σε αυτό το σχέδιο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες. Η Ισπανία δεν έχει ακόμη υποβάλλει επισήμως αίτημα για βοήθεια, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί το περίγραμμα ενός τέτοιου σχεδίου.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή το πράσινο φως που έδωσε το Eurogroup γιατην «τηλεδιάσκεψη ώστε να εγκριθεί η έκδοση ανακοινωθέντος που θα υπογραμμίζει την πρόθεση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια και την δέσμευση των 17 να την αποδεχτούν», τόνισε μια από τις πηγές.

Το ισπανικό υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε επίσης ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στη θέση της Ισπανίας, η οποία δεν ζητά ακόμη ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της. «Δεν έχει αλλάξει τίποτα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα παζάρια γίνονται διακριτικά στο παρασκήνιο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης