ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ Ο Σίλβιο φεύγει, η καταιγίδα της κρίσης έφτασε

Η ανακοίνωση Μπερλουσκόνι για επικείμενη παραίτησή του δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει τα «πνεύματα» στις αγορές.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε το "καταστροφικό" φράγμα του 7%. Για πρόωρες εκλογές κάνουν λόγο Μπερλουσκόνι και Λέγκα, προκαλώντας πονοκέφαλο στις αγορές που θα ήθελαν να δουν "εδώ και τώρα" μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί, με τα χίλια ζόρια, τελικώς να ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραιτηθεί "για το καλό της Ιταλίας και της οικονομικής σταθερότητας", αλλά ακόμη και αυτή του η κίνηση δεν στάθηκε ικανή να κατευνάσει τα "πνεύματα" στις αγορές.

Αντιθέτως μάλιστα, σαν να έριξε κι άλλο νερό στον μύλο της επικείμενης χρεοκοπίας σπρώχνοντας την ιταλική οικονομία (την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης) κυριολεκτικά στο χείλος ενός... πιστωτικού γεγονότος.

Ενδεικτικά, χθες, μόλις μερικές ώρες μετά την υποτιθέμενα "εκτονωτική" παραίτηση Μπερλουσκόνι, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε το "καταστροφικό" φράγμα του 7% (δηλαδή το όριο για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους) και το σπρεντ (η διαφορά του επιτοκίου μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού) εκτινάχτηκε στις 575 μονάδες βάσης.

Στην πράξη, οι εν λόγω εξελίξεις καταδεικνύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως οι αγορές, ακόμη και τώρα που ο Καβαλιέρε παραιτείται, εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται την Ιταλία. Βέβαια, για το εν λόγω κλίμα αναξιοπιστίας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος μπορεί χθες να ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και να έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής στον 41χρονο Αντζελίνο Αλφάνο (νυν ηγέτη του μπερλουσκονικού "Λαού της Ελευθερίας" και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης), αλλά, ωστόσο, επιμένει τόσο αυτός όσο και η συγκυβερνούσα "Λέγκα του Βορρά" να κάνουν λόγο για... πρόωρες εκλογές.

Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο

"Θα παραιτηθώ με το που θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2012 και από τη στιγμή που θεωρώ πως δεν υπάρχει άλλη δυνατή πλειοψηφία, βλέπω να γίνονται εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου", δήλωσε χθες ο 75χρονος στην εφημερίδα "La Stampa" προκαλώντας πονοκέφαλο στις αγορές, οι οποίες θα ήθελαν να δουν "εδώ και τώρα" μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής στην Ιταλία.

Μεταρρυθμίσεις
Ωστόσο, σαν να μην έφτανε ο Μπερλουσκόνι και η ακατάσχετη εκλογολογία του, το κλίμα της αβεβαιότητας επιτείνεται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επί του παρόντος παρουσιάζονται να διαφωνούν ακόμη και για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υπαγορεύσει στη Ρώμη οι Βρυξέλλες (για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περικοπές στο Δημόσιο κ.ά.).

Πιο συγκεκριμένα, το κεντρώο κόμμα της "Ιταλίας των Αξιών" δήλωσε χθες πως θα καταψηφίσει τα μέτρα, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε "κοινωνική σφαγή", ενώ διαφωνίες αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα λέγεται πως υπάρχουν ακόμη και στις τάξεις του κεντρο-αριστερού "Δημοκρατικού Κόμματος". Υπενθυμίζεται πως μιλάμε ακριβώς για εκείνα τα μέτρα την ψήφιση των οποίων ο Μπερλουσκόνι έχει θέσει ως προϋπόθεση προκειμένου να παραιτηθεί.

Ναπολιτάνο
Δραματική παρέμβαση του προέδρου

Βλέποντας τα επιτόκια δανεισμού να "χτυπούν κόκκινο" και τη χώρα του να οδηγείται ολοένα πιο κοντά στον πιστωτικό... γκρεμό, ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο προσπάθησε χθες να συγκρατήσει την κατρακύλα παρεμβαίνοντας αποφασιστικά στις πολιτικές εξελίξεις με ένα πιεστικό δίλημμα.

Με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Ιταλός ξεκαθάρισε πως πλέον οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά στη Ρώμη είναι δύο: "ή θα συσταθεί σύντομα μια νέα κυβέρνηση που, με την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα μπορέσει να λάβει κάθε περαιτέρω αναγκαία απόφαση, ή θα διαλυθεί η βουλή, για να αρχίσει αμέσως η προεκλογική περίοδος, η οποία θα πρέπει να διεξαχθεί σε χρονικά περιθώρια όσο γίνεται πιο περιορισμένα".

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να αποδεσμεύσει τις μελλοντικές εξελίξεις από τη στάση (και τις όποιες διαθέσεις) του Μπερλουσκόνι, ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας "άδειασε" τον Καβαλιέρε, σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα ως προς την απόφαση του πρωθυπουργού να υποβάλει παραίτηση". Εν συνεχεία, ο Ναπολιτάνο δοκίμασε να καθησυχάσει τόσο τις Βρυξέλλες όσο και τις αγορές υποστηρίζοντας μετά βεβαιότητας πως οι επίμαχες μεταρρυθμίσεις πρόκειται να εγκριθούν "εντός ολίγων ημερών" από το ιταλικό κοινοβούλιο και πως σε περίπτωση που χρειαστεί, "θα υιοθετηθούν νέα έκτακτα μέτρα".

Ερχεται και το ΔΝΤ
Εφτασαν οι ελεγκτές της Κομισιόν

Χθες, έφτασε στη Ρώμη και η ομάδα των ελεγκτών της Κομισιόν, η οποία στο εξής θα επιτηρεί την πορεία της ιταλικής οικονομίας (τα πρώτα συμπεράσματά της αναμένονται στο τέλος του μήνα), ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Ιταλία και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Ολι Ρεν ζήτησε χθες, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών Τρεμόντι, τη λήψη νέων μέτρων εκ μέρους της Ιταλίας (κι άλλες περικοπές δημόσιων δαπανών) καθώς και διευκρινίσεις σχετικά με την υλοποίηση των παλαιοτέρων δεσμεύσεων. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως θέλει τις απαντήσεις έως... αύριο.

Πηγή: 
ethnos.gr

Δείτε επίσης