Στην πρώτη θέση το Χρηματιστήριο Αθηνών με το νέο έτος

Στην κορυφή της Ευρώπης, όσον αφορά την απόδοση του 2022,είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει κάνει καλή επίδοση στο νέο έτος, αφού μετράει σωρευτικά κέρδη της τάξης του 5,5% μέσα στις πρώτες 14 συνεδριάσεις της χρονιάς. 

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από όλα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία βέβαια είχαν υπερ-αποδώσει το 2021, σημειώνοντας διαδοχικά ιστορικά υψηλά.  

Αυτό συμβαίνει, για τους εξής λόγους, όπως σημειώνει η Pantelakis Securities: 

  • Ενώ ο κόσμος προετοιμάζεται για τη «μεγάλη σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο του οικονομικού κύκλου. Δεν είναι, απλώς, σε μία κυκλική ανάκαμψη από την επέλαση του Covid. Το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου είναι ήδη πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και το πιο σημαντικό: Η χώρα πρόκειται να ξεκινήσει έναν νέο πολυετή κύκλο ανάπτυξης, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης. 
  • Η πλειοψηφία των αναλυτών προσδοκά ότι η Ελλάδα θα πετύχει την αξιολόγηση BB+ εντός του 2022, από τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή να βρεθεί ένα μόλις σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. 
  • Η ολοκλήρωση της εξυγίανσης των ισολογισμών, σε συνδυασμό με τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών, δικαιολογούν υψηλότερες πολλαπλασιαστές αποτίμησης και ένα μικρότερο discount σε σχέση με τις τράπεζες της περιφέρειας.  
  • Θετικοί για την πορεία της ελληνικής αγοράς εμφανίζονται αρκετοί επενδυτικοί οίκοι, εκτιμώντας ως ελκυστικές τις αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς. 
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης