Πώς η Ελλάδα θα στέλνει φυσικό αέριο προς την κεντρική Ευρώπη

Αέριο από τη Ρεβυθούσα και τον νέο τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης θα φθάνει μέχρι το Κίεβο και τη Βουδαπέστη, μέσω του ελληνικού συστήματος αγωγών και του παροπλισμένου αγωγού Trans Balkan Pipeline (TBP), που επί 30 χρόνια μετέφερε ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Τώρα ο αγωγός ετοιμάζεται να δουλέψει ανάποδα, στέλνοντας αέριο από τον Νότο στον Βορρά. Η χωρητικότητα του διαβαλκανικού αγωγού είναι 17 δισ. κ.μ. αερίου και τα 7,5-8 δισ. αυτής θα μπορούν να καλυφθούν με αέριο που θα μεταφέρεται μέσω του ελληνικού συστήματος από τη Βουλγαρία για να συνδράμει στην απεξάρτηση την χωρών των Βαλκανίων από τη Ρωσία.

Οι ποσότητες αντιστοιχούν κατά 1,5 φορά στην κατανάλωση της ελληνικής αγοράς και κατά 2,5 φορές της βουλγαρικής.

Η διαφοροποίηση προμήθειας φυσικού αερίου για τις χώρες των Βαλκανίων είναι από τα πιο δύσκολα κομμάτια της στρατηγικής απεξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό αέριο κι αυτό λόγω της υψηλής εξάρτησής τους από τη Ρωσία, ως χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Η περιφερειακή ομάδα εργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Task Force), στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία και Μολδαβία και συστάθηκε στο πλαίσιο του «EU Energy Platform», του εθελοντικού μηχανισμού που δημιούργησε η Κομισιόν για κοινές αγορές φυσικού αερίου για να περιορίσει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στο 13% έως το τέλος του έτους.

Το πού θα βρεθούν οι ποσότητες του απαιτούμενου αερίου και πώς θα φτάσουν στις αγορές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι το αντικείμενο της Task Force στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Κομισιόν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης