Ξάνθη: Ελληνικές μπαταρίες σε όλο τον κόσμο

Sunlight Ξάνθη

Με επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ τα τελευταία οκτώ χρόνια στο εργοστάσιο στην Ξάνθη η εταιρεία έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της ελληνικής αγοράς και ακολουθώντας στρατηγική εξωστρέφειας έχει κατορθώσει να λανσάρει ένα αμιγώς ελληνικό brand, να έχει επιχειρηματική παρουσία σε 9 χώρες και οι εξαγωγές της να αντιπροσωπεύουν το 2011 το 80% του συνολικού τζίρου. Ενέργεια από τα προϊόντα της παίρνει το αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ιταλικά και γερμανικά υποβρύχια, ακόμη και το μουσείο της Ακρόπολης. Πρόσφατα η Sunlight κέρδισε νέα συμβόλαια σε Μαλαισία, Βραζιλία και Σιγκαπούρη.

Το 2011 οι πωλήσεις της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 115 εκατ. ευρώ και τα ebitda έφτασαν τα 7,3 εκατ. ευρώ (+35%). Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Κ. Λαύκα το 2012 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα προσεγγίσουν τα 120 εκατ. ευρώ και τα ebitda τα 10 εκατ. ευρώ. Η αύξηση θα προέλθει από την αύξηση του όγκου παραγωγής παρά το γεγονός ότι η τιμή του μολύβδου έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με το 2011. Η εταιρεία είχε καθαρές ζημιές 2 εκατ. ευρώ το 2011 λόγω των υψηλών αποσβέσεων.

Το 1991 ο επιχειρηματίας κ. Π. Γερμανός εξαγόρασε αντί 300 εκατ. δραχμών τα πάγια του συγκροτήματος της Sunlight στο Νέο Ολβιο της Ξάνθης. Η εταιρεία μετά την κατάρρευση του συγκροτήματος Σκαλιστήρη στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε περάσει στον έλεγχο του Οργανισμου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Ο κ. Γερμανός ήξερε από μπαταρίες και θεώρησε σκόπιμο να κάνει τότε το μεγάλο βήμα ώστε να εισέλθει στην παραγωγή συσσωρευτών. Ξεκίνησε με 28 εργαζόμενους και σήμερα ο όμιλος της Sunlight απασχολεί πάνω από 400 άτομα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πλέον η Sunlight δεν παράγει «μικρές» μπαταρίες καθώς έχει αναλάβει παγκόσμιως διανομέας της Toshiba και έχει κλείσει τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης