Νταλάρα: Τα τέσσερα βήματα προς τη σωτηρία της Ελλάδας. (Η λιτότητα τελειώνει σε 18 μήνες).

Τσαρλς Νταλάρα

Η σωτηρία της Ελλάδας έχει ΜΙΑ απαραίτητη προύπόθεση. Πλεονασματικούς προυπολογισμούς. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, σωτηρία δεν πρόκειται να υπάρξει με τα αδιέξοδα να πολλαπλασιάζονται. Ο κ. Τσάρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του στον Αθανάσιο Έλλις (Καθημερινή), προτρέπει να ψηφίσει η Βουλή το πρόγραμμα και τα μέτρα δηλώνοντας ότι "δεν υπάρχει άλλος δρόμος". Διαβεβαιώνει δε ότι ο δρόμος προς την ανάπτυξη είναι σίγουρος και ορατός.

Ο κ. Νταλάρα είπε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ήδη πάρα πολλά. "Δεν έχω ξαναδεί χώρα να επιτυγχάνει δημοσιονομική προσαρμογή 10%. Ανακτήσατε σε δυο χρόνια την μισή ανταγωνιστικότητα που χάσατε σε μια 10ετία. Είναι εντυπωσιακό". Κατά τον κ. Νταλάρα τα βήματα προς την σωτηρία είναι:

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ: Γίνεται το "κούρεμα" των ομολόγων στο 70%. Η Ελλάδα διαγράφει χρέος 100 δισ. ευρώ. Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει αυτό.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Λιτότητα που θεωρώ ότι θα διαρκέσει 18-20 μήνες ακόμη. Η λιτότητα είναι μέρος του προγράμματος διάσωσης αλλά βραχυπρόθεσμο.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Εισροή κρατικών κεφαλαίων από την ΕΕ προς την Ελλάδα μέσω προγραμμάτων, ενίσχυσης Τραπεζών κ.λπ. Οι Τράπεζες θα αρχίσουν και πάλι να δανείζουν ανακουφίζοντας την αγορά. Τώρα οι ξένες Τράπεζες αρνούνται και οι ελληνικές δεν μπορούν.

ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: Επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων. Προσέξτε: Η Ελλάδα θα είναι πια μια ελκυστική αγορά, πολύ ανταγωνιστική. Με χαμηλό κόστος εργασίας, τραπεζική χρηματοδότηση και πολλές ευκαιρίες. Οι κεφαλαιακές αγορές και οι διεθνείς επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Θα έχουν πεισθεί και θα φέρουν επενδυτικά κεφάλαια.

Η συρρίκνωση θα τελειώσει φέτος για την Ελλάδα. Αρχές του 2013, θα αρχίσει η ανάκαμψη. Θα είναι ορατή. Η ανάπτυξη θα είναι υψηλή το 2014, πολύ πιο γρήγορα από ότι νομίζουν μερικοί. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ, εγώ όμως γνωρίζω ότι φως υπάρχει, το βλέπω.

Μπορεί ο κ. Νταλάρα να περιγράφει ένα δρόμο στρωμένο με λουλούδια, οι Γερμανοί όμως όχι. Στο Βερολίνο ήδη συζητούν για την αδυναμία του μνημονίου να εφαρμοστεί και σχεδιάζουν μια επόμενη μέρα της ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα.

Αποκαλυπτικό των σχεδιασμών του παρασκηνίου είναι το δημοσίευμα της γερμανικής Die Zeit την Παρασκευή σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη προετοιμάζεται μυστικά για το ενδεχόμενο μιας Νομισματικής Ενωσης χωρίς την Ελλάδα καθώς μεγαλώνει η αμφιβολία για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πετύχει επανεκκίνηση της οικονομίας της εντός της Ευρωζώνης.

Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ακόμη ότι το Βερολίνο έχει καταγράψει ένα κρίσιμο στοιχείο, που δείχνει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι διαχειρίσιμη, καθώς σε αντίθεση με τις προηγούμενες φορές οι χρηματαγορές αντέδρασαν ελάχιστα στην πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης στην Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα μάλιστα μεταφέρει την εκτίμηση ότι όσο «αυξάνει το τείχος προστασίας, τόσο αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας, καθώς δεν μπορεί πλέον να απειλήσει ότι θα συμπαρασύρει όλη την Ευρώπη στον γκρεμό» ενώ προβλέπει ότι οι όροι για την υπόλοιπη δανειακή βοήθεια θα είναι τόσο σκληροί, που «οι Ελληνες θα εγκαταλείψουν μόνοι τους το ευρώ».

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως ήταν και η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς την Παρασκευή, που σε κύριο άρθρο υποστηρίζει ότι η Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα αυστηρά μέτρα λιτότητας προσφέροντας νέα δάνεια ώστε να μπορεί να αποπληρώνει τα χρέη της προς τις τράπεζες. «Η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να πληρώσει ό,τι χρειάζεται για να σώσει τις τράπεζες, όχι όμως για να σώσει και την Ελλάδα» προέβλεπε η αμερικανική εφημερίδα προσθέτοντας ότι όταν θα έχουν σωθεί οι τράπεζες, η «Ευρώπη θα σταματήσει να έχει ενδιαφέρον να στηρίζει την Ελλάδα, η οικονομία της οποίας δεν θα έχει παρουσιάσει σημεία βελτίωσης».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης