Ναι στο ευρωομόλογο από τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, αλλα και από την Βρετανία. Η Ευρώπη συζητά επιτέλους τον περιορισμό της λιτότητας και την επιβολή μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών μάλιστα μιλά για ενίσχυση της Ελλάδας.
Τα οικονομικώς ασθενέστερα κράτη μέλη της ευρωζώνης «χρειάζονται πιο πολλή υποστήριξη» από τα μέλη της, που συμμετέχουν στον 'πυρήνα' της, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα τωρινά προβλήματά τους, γράφει σε άρθρο του στους Sunday Times ο υπουργός των Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν.
"Τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα, ή να βρεθούν αντιμέτωπα με την προοπτική της εξόδου απ αυτήν της Ελλάδας, με όλους τους συνεπαγόμενους κινδύνους», τονίζει ο ίδιος υπουργός.
"Πώς μπορεί τα μέλη της ευρωζώνης να στηρίξουν το ενιαίο νόμισμα; Πρώτα, τα κράτη με τα υψηλά δημόσια ελλείμματα και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, πρέπει να αντιμετωπίσουν με ευθύ τρόπο τα προβλήματά τους. 'Ομως, επειδή απουσιάζουν πλέον οι ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες, αλλά και οι φραγμοί οικονομικής και πολιτικής διάστασης, με τους οποίους γίνεται ο χειρισμός τέτοιων προβλημάτων, η κατάσταση σε αυτά τα κράτη προορίζεται να επιδεινωθεί, εκτός αν εκδηλωθεί πιο πολλή υποστήριξη από τα μέλη του 'πυρήνα' της ευρωζώνης», επισημαίνει συγχρόνως ο ίδιος.
Τέλος, ο κ. Οσμπορν στο ίδιο άρθρό του τονίζει ότι η ευρωζώνη πρέπει να εμμείνει στην «επίμονη λογική» ότι, «είναι μια νομισματική ένωση, που προϋποθέτει": «τη δημοσιονομική ενοποίηση», σε βαθμό μεγαλύτερο του σημερινού, αλλά και μια καλύτερη «κατανομή βαρών».
"Τα ευρωομόλογα αποτελούν, πράγματι, μιά εφικτή επιλογή» για την ευρωζώνη, καταλήγει ο κ.΄Οσμπορν.