Η απληστία κύρια αιτία για την ακρίβεια στην Ελλάδα - Το παράδειγμα του γάλακτος

Οι τιμές ατην Ελλάδα ανεβαινουν από την απληστία των επιχειρήσεων για κέρδος. Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της που δημοσιεύθηκε ήδη, υπάρχουν σαφείς αιχμές για τη σύνδεση πληθωρισμού και υπερβολικών εταιρικών κερδών ή, με άλλα λόγια, για το φαινόμενο που είναι γνωστό και ως πληθωρισμός της απληστίας (greedflation).

Ένα από τα πολλά ποραδείγματα το γάλα. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των ακριβότερων χωρών στην Ε.Ε. στο φρέσκο γάλα. Μάλιστα, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού, οι τιμές λιανικής του φρέσκου γάλακτος διατηρούνται στην Ελλάδα σε υψηλά επίπεδα, κάτι που δεν είναι συμβατό ούτε με το κόστος πρώτων υλών ούτε με το κόστος ενέργειας.

Μάλιστα όπως λένε οι βιομήχανοι, οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ του 2021 επίπεδα, για σειρά λόγων, από την ενέργεια, τη χαμηλή προσφορά σε γάλα, καθώς και την αύξηση των μισθών.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία δημοσιεύονται στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο της, από την έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ της Ελλάδας και 17 ακόμη χωρών-μελών της Ε.Ε. (η τιμοληψία έγινε στις 27 Ιουλίου 2023) προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι στις τρεις ακριβόερες χώρες.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης